Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'unda katıldığı tören Balkonuk Center'de düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, “Balıkesir tarım ve hayvancılıkta koşar adımda ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu çalışmalar gerek merkezi hükümetin gerekse Büyükşehir Belediyemizin ayırdığı kaymaklar ile tarım ve hayvancılıkta altyapı sorunları çözülüyor. Altyapı sorunlarının çözülmesi ile beraber de hizmetler üretmeye devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği Lider Ülke Türkiye yolunda koşar adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Büyükşehirimiz bizim her türlü alanımızda katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Balıkesir'in "Türkiye'yi doyuran il" ve "Tarımın Başkenti" olduğunu ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, Balıkesir'de tarım ve hayvancılığın 12 ay yapılabildiğini söyledi. Balıkesir'in Türkiye'nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerinden olduğunu belirten Başkan Uğur şöyle konuştu: “6360 sayılı yasa ile 2014 yılında büyükşehir olduk. Kuruluş ve yapılanma aşaması hayli zaman aldı.

Büyükşehir Belediyesi olarak, 13.08.2014 tarih ve 123 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nı kurduk. O tarihten bu yana kırsal bölgelerimizin sorunlarının tespiti ortaya koyarak bu sorunların çözümleri için elimizden geldiğince destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçimizin üreticimizin her zaman yanındayız.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza yönelik yoksullukla mücadelede, istihdamın arttırılmasında, işsizliğin azaltılmasında, göçün önlenmesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ortak projeler üretiyor. Özellikle Kırsal Mahallelerde, O mahallenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin oluşturulmasında, o projelerin hayata geçirilmesinde şehrin diğer bileşenleriyle birlikte her tür katkıyı sağlıyor."

Balıkesir'in Yüzde 30'u Tarımsal Alan

Büyükşehir'in çiftçilere makine ve teçhizat yardımında bulunduğunu kaydeden Başkan Uğur, Balıkesir'in yüzde 30'unun tarımsal alan olduğunu aktardı. Balıkesir'de hemen hemen her türlü bitkinin yetişebildiğini belirten Uğur, “Büyükşehir Belediyesinin kırsaldaki öncelikli hedefi doğru yerde ve doğru zamanda doğru politikalar izleyerek Balıkesir'in her türlü tarım ve hayvancılık potansiyelini ortaya koymak, geliştirmek ve değerlendirmektir. Bu iş, bu özveri bu yerelde biz belediyelere düşmektedir.

Bu bağlamda ilimizdeki tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla çiftçilerimizin örgütlü yapılarını desteklemek ve ortak kullanımına sunulmak üzere çeşitli makine ve tesisat desteği kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir. Balıkesir ili her şeyden önce bir tarım şehridir. Türkiye'yi doyuran il özelliği ile öne çıkmaktadır. 14.500 km2 alana sahip olması hasebiyle önemli bir alan kaplar, bu alanın % 30'u da tarım alanıdır.

Diğer yandan ilimizin bir yanı Marmara Denizi, bir yanı Ege Denizidir. Ege ve Marmara arasında kavşak noktasıdır bu yönüyle önemli coğrafyadadır. Dört mevsimin yaşandığı, dağlarıyla ovalarıyla önemli bir geçit noktasındadır. Ve hemen hemen her tür bitkinin yetiştiği bir bölgededir. Mandalina da yetişir, çeltik de, zeytin de vardır, ayçiçeği de… Badem, ceviz yem bitkisi ne ekerseniz yetişir. Bulunduğumuz coğrafyanın değerini biliyoruz. Tüm yollar buradan geçer. Tabii burada sulama önemli daha sulanabilmesi mümkün olan 282 bin hektar alanımızın yarısını sulayabiliyoruz. Sulama tesislerimizi çoğaltmalıyız" diye konuştu.

Selektör Makinesinden 20 Bin Çiftçi Aile Faydalanacak

Çiftçilerin ekecekleri tohumun ilaçlanarak yabancı maddelerden temizlenmesi için Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından selektör makinesi hibesi yapıldığını söyleyen Başkan Uğur, bu makinelerden 20 bine yakın çiftçi ailesinin faydalanacağını ifade etti. Tarımsal üretimin en önemli girdileri arasında sulama, ilaçlama, tohum olduğunu söyleyen Başkan Uğur, “Bölgemizdeki hububat üreticisinin ekeceği tohumun ekim öncesinde elenip ilaçlanarak yabancı maddelerden temizlenmesi saf tohumluk açısından önemlidir.

Saf tohumluk ise diğer koşulların sağlanması şartıyla kaliteli ürün demektir. Bunun önemini biliyoruz. Selektör makinesinin görevi; tohum içindeki yabancı maddeleri temizlemek, sınıflandırmak ve ilaçlamaktır. Bu makineler sayesinde, sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanarak, sürme ve rastık hastalığının sebep olduğu kayıplar ortadan kalkmış olur. Bu makineler sayesinde yabancı otların tohumları ayrılarak zirai mücadele girdilerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanmış olur. Bugüne kadar Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimize kayıtlı üreticilerimize 20 adet yeni teknoloji Selektör (tohum temizleme ve ilaçlama) makinesi hibe ettik.

Bugün burada aşağıda adı geçen 8 adet kırsal mahallemize 193 bin 520 lira bedele tohumu temizleyip ilaçlayarak kullanılmasını sağlayan 8 adet selektör makinesi daha veriyoruz. Böylece toplam hibe edilen selektör makinesi sayısı 28' e çıktı. 28 adet selektör makinesi ile civar mahallelerdeki çiftçi aileleri ile birlikte toplam 20 bin çiftçi ailemize tarımsal destek verilmiş olunacaktır. Hibe edilen selektör makinelerinin 14 tanesi saatte 1 ton/saat, diğer 14 tanesi de 2 ton/saat kapasitelidir. Toplam Harcama KDV dahil: 612 bin 833 liradır" şeklinde konuştu.

Balıkesir Tarımsal Üretimde İlk 3 İçinde

Balıkesir'in bir çok tarımsal ve hayvansal üretimde ilk üç sırada yer aldığını belirten Başkan Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıkesir bitkisel üretimde olduğu kadar aynı anda bir hayvancılık merkezidir. Balıkesir de büyükbaş hayvan varlığı 600 bin adet, küçükbaş hayvan varlığı ise 1 milyon civarındadır ve 30 milyon kanatlı hayvanımız var. Bu yönüyle Balıkesir yalnız Balıkesir'i değil, Türkiye'yi de besleyen ildir.

İlimiz Türkiye'nin canlı hayvan değerleri toplamında % 4,11'ini, Hayvansal Ürünler değerinin % 2, 75'ini üretmektedir. Türkiye'de; Büyükbaş Hayvan varlığında 3. sıraya, Küçükbaş Hayvan varlığında 9. sıraya, Kanatlı Üretiminde 3. sıraya, Süt Üretiminde 2. Sıraya, Yumurta Üretiminde 3. sıraya, Kırmızı Et Üretiminde 3. sıraya, Beyaz Et Üretiminde 2. sıraya getirmektedir. Hayvancılıkta bu kadar yüksek bir potansiyele sahip olan ilimizde hayvansal ürünlerde daha hijyenik ve sağlıklı koşullarda üretmek, çeşitlendirmek, üreticinin lehine Pazar olanakları sunmak gerekir."

Süt Tankı İçin 1 Milyon 461 Bin Lira Harcandı

Üreticilerin rekabet gücünü arttırmak için Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçilere desteklerinin devam ettiğini belirten Uğur, “Çağımızın değişen ve gelişen şartlarına göre, halkımızın daha hijyenik ve kaliteli gıda tüketmesi, artan kapasitenin karşılanması maksadıyla gıda üreten tesislerin yenilenmesi, modernize edilerek halkın hizmetine sunulması gerekmektedir. Yerel yönetim anlamında İlgili kurumlarla koordinasyona girerek bu çalışmalar yapılmaktadır.

Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine kayıtlı üreticilerimize bugüne kadar toplam: 16 adet süt soğutma tankı desteği yapılmıştır. Üreticiler bu destekleme ile ürettikleri sütü pazara daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda sunabileceklerdir. Bu destekleme rekabet koşulları oluşturmak ve rekabeti üretici lehine geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Bu toplu dağıtım töreni ile aşağıda adı geçen 13 adet kırsal mahallemize 13 adet süt soğutma tankı daha hibe ediyoruz. Böylece süt soğutma tankı verdiğimiz mahalle sayımız 29'a çıkmıştır. Toplam kapasitesi ise 115,5 ton dur. Toplam Harcama KDV dahil: 1 milyon 461 bin TL'dir" dedi.