Konu ile ilgili açıklamada bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Erzurum ilimiz yaklaşık 650 bin büyük baş hayvan sayısı ile ülkemiz büyük baş hayvancılığında lider illerdendir. Ancak il dışına sevk edilen yaklaşık 120 bin ile ilde kesilen 50 bine yakın büyük baş hayvan düşünüldüğünde hayvansal üretimde büyük bir sirkülasyonun olduğu görülmektedir. Tarımsal üretimde fiyat dalgalanmaları her dönem tartışıla gelmiş bir konu olup hayvansal üretimde de bu bazı yıllar kendini göstermektedir. Bu şekilde büyük üretim materyali sirkülasyonunun olduğu ilimizde de bu durum riskli bir konudur. Arz ve talep dengesi oluşturarak sürekli böylesine yüksek üretim materyali sirkülasyonda üreticilerimizin daha çok kazanabilmesi için verimliliği artırmak önceliklerimizdendir" diye konuştu.

Akar şunları kaydetti:

“Bu süreçte gerek verimliliği artırmak adına gerek yem maliyetlerini düşürücü proje çalışmalarımız yanında damızlık boğa desteklerimiz gibi birçok proje uygulamaya konmuştur. Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesinin çıktısı olarak oluşacak damızlık materyal hem ülkemiz hem de ilimiz damızlık dişi hayvan tedarikinde önemli rol üstlenecektir. Bu işletmelerde ki damızlık materyaller yüksek verimli kültür ırkları olacağı için aynı zamanda hayvancılığımızdaki süt ve karkas verimliliği artırarak sektörde arz güvenliğini sağlamada başarılı olacağını düşünmekteyim."

Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Programı'na başvuracakların dikkat etmesi gereken hususlar.

UYGULANACAK YATIRIM KONULARI HİBE ORANI (%)

İNŞAAT (Yeni Yatırım - Kapasite artırımı/rehabilitasyon) 50

HAYVAN ALIMI (Damızlık dişi buzağı alımı) 50

MAKİNE ALET-EKİPMAN ALIMI (Yem Karma makinesi ve Gübre Sıyırıcı) 50

YATIRIM ALTERNATİFLERİ:

ALTERNATİFLER

YATIRIM KONULARI

ALTERNATİF 1

Yeni Yatırım

Ahır yapımı

Damızlık dişi buzağı alımı

Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcısı alımı

ALTERNATİF 2

Ahır var

Damızlık dişi buzağı alımı

Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcısı alımı

ALTERNATİF 3

Ahır var

Damızlık dişi buzağı alımı

Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcısı var

ALTERNATİF 4

Ahır kapasite artırımı /

rehabilitasyon

Hayvan var

Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcısı var

HİBE PROGRAMINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

1.Gerçek kişiler

2.Tüzel kişiler

3.Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek veya tüzel yatırımcılar,

BAŞVURULARIN YAPILMASI

Yatırımcılar başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile Bakanlık İl Müdürlüğüne 14 Kasım 16 Aralık tarihleri arasında başvuru yapabilirler.