Tekirdağ'ın Şarköy İlçesinde doğal ortamda kendiliğinden yetişen kaliteli adaçayı aşırı toplayıcılık nedeniyle giderek azaldı.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca adaçayının teşvik edildiğini açıkladı. Sarıkoca, “Adaçayı Üretimini Geliştirme Projesi ile İlimizde tütün yetiştiriciliğini terk eden üreticilere yönelik alternatif üretim teşvik edilmiş; doğal ortamda kendiliğinden yetişen adaçayı kültüre alınarak ve birim alandan yüksek kaliteli ürün elde edilerek, çiftçi ailelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Burada amacımız proje uygulanan arazilerde yapılacak uygulamalar ile diğer çiftçiler bu konuya hem özendirilecek hem de doğada var olan alanlara verimli yüksek kapasiteli alanlar dahil edilecektir. Bu projeyle çiftçilerimizin geçim seviyelerinin yükseltilmesi sağlanacak, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen İyi Tarım Uygulamaları yapılması ile doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlikle birlikte doğadan toplamaya göre tarladan tüketiciye kadar her aşaması kayıt altına alınarak, daha güvenilir gıda üretimi sağlanmış olacaktır. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 25 ilde başlattığı ülkemizde ıtrî ve tıbbî bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi çalışmalarının İlimizde de yapılması amaçlanmaktadır. 8 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla ilk defa Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde İyi Tarım Uygulayan çiftçilerimize Bakanlığımızca dekar başına 100 TL destekleme ödemesi de yapılacak olup yapılan çalışmalarla İlimizin bu projeye dahil edilmesi ayrıca memnuniyet oluşturmuştur" dedi.


YÖRE HALKINA KATKI SAĞLIYOR

Adaçayı, tıbbi ve aromatik bitkiler alternatif ekim nöbeti sistemleri içerisine alınabilecek potansiyel bitkiler olmaları, gıda sanayine hammadde temin etmeleri ve son yıllarda iyice yaygınlaşan alternatif yada tamamlayıcı tıpta kullanılmaları bakımından giderek önem kazanıyor. Aynı zamanda ulusal ekonomimize ve yetiştirildikleri yöre halkına katkı sağlayarak tarımsal ürünler içerisinde yer alıyor.

İHRAÇ EDİLEN BİTKİLER ARASINDA

Dünyada ticareti yapılan tıbbi ve kokulu bitkilerin yüzde 50‟si gıda, yüzde 25‟i kozmetik ve yüzde 25‟i de ilaç sanayinde kullanılıyor. Dünya bitkisel drog (tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanılan ham ya da yarı ham kısımları) ticaretinin 10-13 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmekte olduğu tahmin edilmekle birlikte, ülkemiz maalesef zengin florasına rağmen bu pazardan yaklaşık 50-60 milyon dolarlık bir pay alabiliyor. Bu durum aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkileri çoğunlukla işlemeden ham olarak ihraç etmemizden de kaynaklanıyor. Ülkemizden yıllar itibariyle ihraç edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin yaklaşık yüzde 3'ünü adaçayı oluşturuyor.