Tarımın dünyada ilk defa doğduğu Mezopotamya topraklarında Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'ndan (IFAD) Batman-Siirt-Diyarbakır Kalkınma Projesi başlatılması için çaba gösteren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in bu çabaları 450 köye hayat verdi. Projenin bölge için işsizliği bitirme, refahı artırma umudu olduğuna dikkat çekiliyor.

CUMHURİYET PROJESİ OLDU

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir entegre kırsal kalkınma projesinin bölgede uygulandığını vurgulayan Bakan Eker, proje ile sulama kanalları, içme suyu depolarının inşa edildiğini, köylere kanalizasyon ve doğal arıtma sistemleri kurulduğunu ve yolların yapıldığını anlattı. Meyve bahçeciliğinin de proje ile geliştirildiğini kaydeden Eker, makine-ekipmanların da yenilendiğini söyledi.

BATMAN ÇİLEĞİ, SİİRT BALI

Bu kapsamda tütün üretimi ile ünlü Batman'ın Sason ilçesinde artık geliri yüksek çilek yetiştiriciliği geliştirildi. Siirt'in yılda 3 bin 500 ton üretilen narı ile yılda 60 ton üretilen balı, Diyarbakır'ın hayvancılığı yeniden hayat bulurken, 2007-2015 arasında uygulanan proje kapsamında 420 köyde toplam 46 milyon lira harcandı. Bin 230 adet de kırsal kalkınma projesi gerçekleştirildi. Diyarbakır'da 200 köyde 450 projeye 31 milyon lira, Batman'da 100 köyde 330 projeye 8 milyon lira, Siirt'te de 120 köyde uygulanan 450 projeye 7 milyon lira harcandı.

Köylere su kanalları

Köylerde, son teknolojiye sahip altyapı yatırımları gerçekleştirilirken altyapıların dağılımı şöyle oldu:
6'sı Diyarbakır'da 4'ü Batman'da 3'ü Siirt'te olmak üzere 13 köyde 47 kilometrelik kanalizasyon döşendi. Bin 200 haneye bağlantısı yapıldı.

Diyarbakır'da 4, Siirt'te 1 köyde toplam 117 bin metreküp su depolama hacimli gölet yapıldı. Bu göletlerden 20 bin 300 hayvan yararlanıyor.

1 ilçe merkezi ve 4 köyde, 30 bin 660 metre yer altı sulama kanalı döşendi. Yapılan kanallarla 6 bin 385 dekar alan sulanıyor.

2 adet içme suyu deposu yapıldı.

1 adet dere ıslahı yapıldı.

2 adet menfez yapıldı.

100 km'lik arazi yolu rehabilitasyonu yapıldı.

31 MİLYON TL NET YATIRIM

Batman-Siirt-Diyarbakır Kalkınma Projesi ile bölgenin meyvecilik potansiyeli harekete geçirildi. Toplam 688 adet proje kapsamında 8 bin 282 dekar alanda bağ, badem, elma, ceviz, erik, nar, kiraz, çilek, zivzik narı, fıstık bahçeleri kuruldu. 4 milyon fidan ekimi, süt sığırcılığı tesisi, süt toplama ağı ve işleme tesisi gibi birçok projeye 31 milyon liralık yatırım yapıldı.

Cahit Saraçoğlu / YENİ ŞAFAK