Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından açıklanan 300 koyun desteği ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için verilecek olan destekle ilgili bütün detaylar 20 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Bir taraftan 20 Şubat'ta Külliye'de yapılacak programla ilgili çalışmalar yürütülürken bir taraftan da TİGEM tarafından yürütülecek desteğin detayları üzerinde istişareler devam ediyor.

300 koyun desteği ile ilgili açıklamalar kamuoyunda büyük yankı bulurken, şimdi herkes bu destekten nasıl yararlanılacağını öğrenmeye çalışıyor. Konuyla ilgili olarak Bakanlığın ilgili birimleri ve il, ilçe müdürlükleri telefon yağmuruna tutuldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 300 koyun desteğinden kimlerin nasıl yararlanılacağına dair resmi bir açıklama yapılmazken, bütün detayların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması hedefleniyor.

Bakan Fakıbaba, konuyla ilgili olarak sadece köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ve bu destekten yararlanan kişilerin sigortalarının devlet tarafından ödeneceğine yönelik bilgiler verdi.

Detaylarla ilgili açıklama yapılmadığı için doğal olarak birçok soru gündeme geliyor. Öncelikle 300 koyun desteğinden kaç kişi yararlanacak? Bu konu, destekle amaçlanın tam olarak anlaşılabilmesi için hayati önem taşıyor. Bununla ilgili olarak 500 bin baş koyun rakamı telaffuz ediliyor.

Verilecek destek 500 bin başla sınırlı tutulursa bu rakam, kırsalda hayvancılığı kalkındırma hedefi ile tam örtüşmez. Şöyle ki; 500 bin başı 81 ile böldüğümüzde bu destekten her ilde sadece 20 kişinin bu destekten yararlanacağı anlamına gelir. Her ilden 20 kişinin yararlanacak olması da şu anda kamuoyunda oluşan heyecana karşılık büyük bir hayal kırıklığını meydana getirir.

Diğer yandan 300 koyun desteği hibe olarak verilmeyeceği için bu desteğin kaynağının nereden karşılanacağı konusu önem taşıyor. Bu konuda da desteğin tamamen Ziraat Bankası'nın vereceği kredi ile karşılanacağı belirtiliyor. Burada da Ziraat Bankası'nın kredilendirme şartları önem taşıyor.

KOYUNLAR KİM TARAFINDAN KARŞILANACAK?

Çiftçiye verilecek olan koyunlar TİGEM tarafından tedarik edilerek dağıtılacak. TİGEM'in genç çiftçi projesinde dağıttığı hayvanlara yönelik eleştiriler gündeme gelmişti. Aynı sorunun 300 koyun desteğinde yaşanmaması büyük önem taşıyor.

300 koyun desteğinden herkes yararlanamayacak. Bunun için destekten yararlanmak isteyenlerden öncelikle arazi ve ahır şartı istenecek. Arazisi ve ahırı olmayanlar bu destekten yararlanamayacak. Ne kadar büyüklükte arazi isteneceği ise henüz belli değil.

Ziraat Bankası tarafından verilecek krediler sıfır faizli olacak. 300 koyun doğum yaptıktan sonra elde edilecek kuzulara göre kredinin geri ödemesi belirlenecek.

Bu destekte en önemli unsur Ziraat Bankası köydeki arazileri ipotek olarak kabul edecek. Bilindiği üzere çiftçinin yararlanacağı kredilerde köydeki arazisi ve evi ipotek olarak kabul edilmiyordu.

300 koyun desteğinde ayrıca verilecek olan sigorta desteğinden de aileden sadece bir kişi yararlanacak. Bu sigorta desteğinin süresi ise bilinmiyor.

300 koyun desteğinde kadınlara yönelik pozitif bir ayrımcılık yapılması da bekleniyor. Bunun yanında önceliğin ilk kez bu işi yapacaklara mı yoksa mevcutta üretim yapanlara verileceği de çalışmaların sonucunda belli olacak.