ÖZEL HABER

2017 tarım destekleri nihayet Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'ndan imzalandı. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması için önümüzdeki günlerde Başbakanlığa gönderilerek, Bakanların imzasına sunulacak. Haziran ayına gelinmesine rağmen 2017 tarım desteklerinin açıklanmaması çiftçinin tepkisini çekiyor.

Haziran ayına gelinmesine rağmen 2017 yılı desteklerinin hala açıklanmaması, büyük bir mağduriyeti de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Havza bazlı destekleme modelinde, havzalarda desteklenecek ürünler belirlenirken, bu konuda çiftçi yeterince bilinçlendirilmedi. Örneğin havzasında desteklenmeyecek bir ürünü eken çiftçi, o ürün için belirlenen prim desteğinden ve yüzde 50 mazot desteğinden yararlanamayacak. Bu durum desteklerin ödenmesi sürecinde ciddi bir sıkıntıyı da beraberinde getireceği kaydediliyor.

2017 yılı için belirlenen tarım desteklerinde prim desteklerinde sadece iki üründe artışa gidildi. Diğer ürünlerde ise bir artış yapılmadı. Buna göre pamuk 75 krş'dan 80 krş'a, mısır ise 2 krş'dan 3 krş'a çıkarıldı. Mısırda prim desteği bilindiği üzere geçen yıl 4 krş'dan 2 krş'a düşürülmüştü.

2017 YILI PRİM DESTEKLERİ ŞÖYLE OLACAK

Yağlık ayçiçeği 40 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 6 krş,

Kütlü Pamuğa 80 krş,

Soya fasulyesine 60 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 3 krş,

Kanolaya 50 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 4 krş,

Aspire 55 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 9 krş

Dane mısıra 3 krş,

Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikaleye 5 krş

Çeltiğe 10 krş,

Kuru fasulye, nohut, mercimeğe 30 krş,

Zeytinyağına 80 krş,

Çaya 13 krş destek verilecek.

TARIMDAN HABER