Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Salı günü Çorum'da miting yapmıştı. Bu miting, Erdoğan'ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonraki ilk mitingiydi. Bundan dolayı özelleştirmelerin sonuçlarıyla ilgili olarak Çorumlular'a neler söyleyeceği merak ediliyordu. Ancak sayın Erdoğan, Çorum ile ilgili her konuya girdi ama şeker fabrikasıyla ilgili tek bir cümle kurmadı.

Aslında AKP Çorum İl Başkanı Yusuf Ahlatçı ile Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, miting öncesinde satılan Çorum Şeker Fabrikası'yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olumlu cümleler içeren bilgi notu vermek için sahada araştırma yapmışlardı. Ama saha çalışmasında görmüşler ki durum çok vahim, hemen bu bilgi notundan vazgeçmişler.

Demek ki, Çorum AKP İl Başkanı Yusuf Ahlatçı ile Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, halktan o kadar kopmuşlar ki satılan şeker fabrikasının ilde ne kadar derin yaralar açtığını bugüne kadar görememişler! Allah'tan böyle bir saha çalışması yapmak akıllarına gelmişte Erdoğan'ı açığa düşürmekten son anda vazgeçmişler.

Miting sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Çorum Belediyesi'ni ziyaret etmişti. Belediye Başkanı Zeki Gül'ün fabrikanın satılmasıyla birlikte çiftçinin ve işçinin nasıl mağdur edildiğini ve ilde ciddi bir tepkinin olduğunun bilgisini Erdoğan'a verip vermediğini bilemiyorum ama Çorum'da yaşanan bu durum, şeker özelleştirmesinde durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Hâlbuki özelleştirme öncesinde kimsenin mağdur olmayacağı ve çiftçinin bu özelleştirmeden kesinlikle karlı çıkacağı söylenmişti. Ancak gelin görün ki, daha üzerinden bir yıl geçmeden vaatlerin hepsi boş çıktığı gibi ülkenin Cumhurbaşkanına tepkiden çekinildiği için satılan fabrikayla ilgili bilgi notu bile verilemedi!

Sadece Çorum Şeker Fabrikası değil, satılan 10 şeker fabrikasının olduğu bölgede çiftçi polardan, fireden, küspeden mağdur edilirken çalışanların da kimi emekli edilerek işten çıkarıldı kimi de diğer illere tayin edildiği için aileleri mağdur edildi.

Çiftçinin asıl mağduriyeti pancar paraları ödenmeye başlandığında ortaya çıkacak. Çünkü satılan fabrikalarda polar oranı düşük hesaplandığı için çiftçi, açıklanan pancar taban ücreti (235 TL/ton) üzerinden paralarını alamayacaklar. Özelleştirmenin acı faturası asıl o zaman daha iyi görülecek.

Çiftçinin, işçinin, tarımın, hayvancılığın aleyhine olan bu özelleştirmenin zeminini hazırlayan Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ise görevden alınmasına rağmen ne gariptir bu isim görevden ayrılmıyor. Halen Özelleştirme İdaresi'nin sayfasında Başkan olarak bu isim görünürken, kurumda da imza atmaya devam ediyor. Zaten bu konudaki yazılarımızı da yalanlamadılar.

Bu durumdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilgisi olduğunu zannetmiyorum ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesiyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığından alınan bir isim hala o koltukta nasıl oturabiliyor?

Oysa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni bize böyle anlatmamışlardı. Bırakın yanlış yapandan hesap sormayı, kurum ve kurallar bile artık işlemiyor!