Çoban “Çok zor bir dönem ama bu coğrafyada doğduğumuz için problemlerle baş etme yeteneği de kazandık” dedi.

Onunla ilgili “Beş erkek kardeş arasından o CEO oldu” diye söz eden çok haber görmüşsünüzdür. Dünyanın sayılı çikolata üreticilerinden Şölen'in başındaki tatlı ve bilge kadın… “İnsanlar üç şeyin peşinden koşar; şöhret, para ve öğrenmek” derler ya o kendini öğrenmeye adamış. Öğrenmeye bu kadar aşık birini daha görmedim. Bir araya gelmişken, ekonomiyi de konuştuk Biscolata erkeklerini de.

Herkes için zor bir yıl…

- Kolay geçmiyor. 2014 de zordu. Biz büyümeye devam ettik ancak hem Türkiye'de hem de bölge de sıkıntı var. Bu coğrafyada doğmuş olduğumuz için problemlerle baş etmek konusunda yetenek kazandık.

Rakamlara yansıyan nedir?

- Geçen yıl 192 milyon dolar ihracat yapmıştık. Bu yıl da aynı olacak. Aslında TL bazında iki haneli büyüyoruz. Gaziantep'te sektördeki en entegre tesisi açtık. Biz 100'e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz.

SEKSİLİK GERİ PLANDA ESAS OLAN KADINA HİZMET

Markalaşmaya yurtiçinde ve yurtdışında ne kadar önem veriyorsunuz?

- Havai adalarına bile ihracatımız var ancak biz Turquality kapsamında çeşitli pazarlara odaklanıyoruz. Ozmo ve Biscolata gibi markalarımızı güçlendiriyoruz, bulunduğumuz ülkelerde derinleşiyoruz. Dubai, Cezayir, Azerbaycan gibi 9 ülkede bölge müdürlüğü açtık ve 25 ülkede reklamlarımız dönüyor.

Biscolata reklamlarınızı kadınlar sevdi. Erkeklere de itici gelmedi. Ortadoğu'da da aynı reklamlar mı dönüyor?

- Azerbaycan'da aynı reklam dönüyor. Suudi Arabistan'da reklamda kadınlar var. Kadınlara araba kullanmanın yasak olduğu bir ülkede kadın pilota, modacıya yer veren bizim reklamımız bir devrim niteliğinde. Bu reklamlar erkek seksapalitesinden ziyade, kadına hizmet eden erkeğe vurgu yapıyor. Seksilik geri planda. Erkekler başta reklamlara tepki duysa da zamanla tüketmeye başladı.

KUVEYT'TE ÇİKOLATA TÜKETİMİ BİZDEN YÜKSEK

Sizin faaliyette bulunduğunuz alanda kadın CEO'lara pek rastlamıyoruz…

- Ben de rastlamadım. Bizimki kadar büyük olmasa da İsrail'de küçük bir şirketin CEO'su da kadın.

Malum gündem çikolata satışlarını etkiliyor mu?

- Bayramlık ikram çikolataları, ekonomik krizden ziyade bayramların yaza gelmesinden etkilendi. Çikolata tüketimi Türkiye'de çok az. Avrupa'dakinden ve hatta bazı Ortadoğu ülkelerinden bile düşük… Avrupa kişi başı çikolata tüketimi yılda ortalama 8 kilo, İngiltere'de 11, Kuveyt'te 15 kilo. Bizde ise 2 kilo. Bir de, bizde tüketimin büyük kısmı kadınlardan. Erkeklerimiz pek çikolata yemiyor.

HOBİ

- Günlük koşuşturmanın içinde, kendimi ve çevremi zenginleştirebilecek konularla ilgilenmeye çalışıyorum. Spor ve bütünsel sağlık ilgi alanım. Sabahları spor, günün geri kalanında da beslenme ve olumlu olmak hep aklımda.

- Kitap okumak için eve koşarım. Öğrenebileceğim her şeyi okumak için vakit ayırıyorum. Bugünlerde elimdeki kitaplar sözünü ettiğim konulara ışık tutanlar.

İŞ HAYAT DENGESİ

- Özen gösterdiğim bir konu. İş, doğal olarak bütün günümü alıyor. Ama ofisten çıkar çıkmaz; kendimi işi arkamda bırakmak üzere eğittim. Hem birlikte olmaktan keyif aldığım insanlara hem de kendim için vakit ayırıyorum. Böyle bir dengenin zorunluluğunun farkındalığı, beni bir şekilde dengede tutuyor.

KULAĞA KÜPE

- Yaptığınız her işi sevin, şevk ile yapın.
- Yapılan her işte dürüst olun. İşteki samimiyet, içtenlik önemli.
- Yaptığınız iş sadece size değil, çevrenize de katkı sağlamalı. Çünkü, ancak o zaman manevi zenginlik oluyor. O da çevrenizi daha çok aydınlatmanıza yarıyor.

YETENEK AVI

- Kişinin yaptığı işleri anlatış şekli, olaya bakış açısı ve heyecanı yeteneği ve kendisiyle ilgili ipuçları verir. Sunduğu farklılıklar, ikna yeteneği, analitik düşünme ve strateji becerisi, ekiple uyumu ve liderlik becerisi de yeteneğii ortaya koyar.
- Ama yetenekli olmak yetmez. Birlikte, kuralları olan bir çevrede yaşıyoruz. Bu çevreye uyum da çok önemli.

PİŞMANLIK

- Yaptığım her işin öncesinde ince eleyip sık dokuduğum için şimdiye kadar hiç pişmanlık yaşamadım.
- Keşke, diyeceğim bir şey yok. Olaylarla ilgili yapılması gerekeni yapar; sonuçlarını da, öğrenmem gereken bir şey varsa öğrenir, arkamda bırakırım.

BAŞARININ SIRRI

- Odaklanmak. Yaptığın her işi severek ve üstüne bir şeyler ekleyerek yapmak. Bir dönem muhasebe departmanında çalışmıştım. Birçok kişiye sıkıcı gelebilir. Bana sıkıcı gelmedi ve ileriki zamanlarda çok faydasını gördüm.
- İş nasıl olsa yapılıyor ama daha iyi, farklı, bir değer katarak yapabilme isteği başarının gelmesini sağlıyor.

SOSYAL SORUMLULUK

- Konuşmayı çok sevmediğim bir konu. Üzerimize düşenleri elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.
- Bayramların unutulmaya yüz tutan geleneği mendiller için özel bir proje yürüttük. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren ÇATOM'larla birlikte, hem kadın istihdamını desteklemeyi hem de el işi mendillerin yeniden gündeme gelmesini istedik.

DALKAVUKLARLA MÜCADELE

- Dinlemeyi severim. Çevremdeki insanlar benimle düşüncelerini rahatça paylaşabilmeliler. Düşüncem yanlış ise bana karşı çıkıp; “Hayır, çünkü…” diyebilmeliler. Ancak bu şekilde zenginleşiyoruz. O zaman yetenekli insanlarla birlikte başarıyor, ilerliyoruz.
- Dalkavukluk, başa çıkılması kolay bir konu. Hissettiğiniz anda uzaklaşıyorsunuz. Hissedebilmek de, olması gereken bir yöneticilik vasfı.

SOSYAL MEDYA

- Kullanmıyorum. Özel hayatımı paylaşmayı ve bu konuyla ön planda olmayı sevmiyorum.
- Sosyal medya kullanımı kişisel bir tercih; emek ve zaman gerektiriyor. Orada kendi kendime vakit geçireceğime ailem ve sevdiklerimle olmayı tercih ediyorum. Zamanımı mutlu yaşamaya harcıyorum. Zindelik için buna ihtiyaç var.

ŞANS

- Şansa inanırım. Ancak; bunun için kişinin gerekli koşulları yerine getirmesi gerektiğine de inanırım.
- Hayata karşı duruşumuz, bizi ve dolayısıyla çevremizdeki her şeyi çevreleyen enerji, kararlılık olunca şanslı olunuyor ancak. Şansa inanırım ancak tesadüfe inanmam.

Demet CENGİZ / SÖZCÜ