Aysu, dünkü yazısında tarım işçi katliamının yaşandığı Çökelek köyüne dikkat çekti. "Çiftçiler üretmek, ürettiğiyle sağlıklı yaşamak/yaşatmak ve geçinmek istiyor. Ancak hükümetlerin tarımda uyguladığı serbest piyasa politikaları çiftçilerin geçinmelerini engelliyor" diyen Aysu, yazısında şunları kaydetti:

KENDİ TOPRAKLARINDA GEÇİNEBİLİYORLARDI

Son tarım işçisi katliamının yaşandığı Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çökelek Köyü sulu tarım yapılan, verimli topraklara sahip bir köydü. Toprakları, “taş eksen biter" denilecek cinstendi. Çökelekliler, bu topraklarda daha önce pamuk üretip geçiniyorlardı. Hükümetlerin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle bu güzel topraklarında geçimlerini sağlayamaz oldular.

Geçimini sahip olduğu topraktan üreterek sağlayamayan Çökelek Köyü'nde yaşayan köylülerden 13'ü kadın, toplam 15 köylü bağını ayıklayan bir çiftçinin yanına kilo başına 1 lira 50 kuruştan asma yaprağı toplamaya gitti. Daha önce Soma ve civarında tütün ekimi yapamayan/yaptırılmayan çiftçilerin ölüme gittiği gibi, onlar da ölüme gönderildiler. O nedenle yaşanılan kaza değil, hükümetlerin uyguladığı yanlış tarım politikalarının sebep olduğu bir çiftçi katliamıdır!

Üstelik topladıkları bu asmaların üzerinde azoxystrobin, kloroprofis, penconazole, acetamiprid, improdione, boscalid, emamectin, esfenvalerate, kresoxim-mtehyl, diametomorf, tetraconazole, difenokonazol, tebubuconazole, pyraclostrobin gibi zararlı kalıntılar bulunuyor. Bu kalıntıların tamamı ihraç edilen asma yapraklarında bulunduğu için AB'den iade de edildi.

İLAÇLAR ZEHİRLİYOR!

Tarım işçileri ayrıca tarımsal ürünlerde kullanılan tarım ilaçları hatta yasak olduğu halde kullanılan birçok ilaçla temas ettiğinden dolayı hastalanıyor. Bu ilaçlara birkaç örnek; carbendaizm, carbarly, fenbutatindir. Peki, bu ilaçlar neden yasaklanmış? Bakalım.

Carbendazim: Mantar ilacı, AB, 1 Aralık 2014'de araştırmalarda erkek üreme sistemini olumsuz etkilediği sonuçları çıkınca yasaklamış.

Carbaryl: Böcek ilacı, arıları öldürdüğüne inanılıyor. 5 AB ülkesinde yasak.

Fenbutatin Oksit: Suda çözülme süreci çok uzun olduğu için gıda ile birlikte insanlara geçiyor. Bu nedenle yasaklanıyor. Türkiye'den İsveç'e ihraç edilen asma yapraklarında, yukarıda saydığım 16 adet limiti aşmış tarım ilacı ve bu 3 adet yasaklı madde bulunmuş. Belçika'da da benzer örnekler yaşanınca AB, 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye'den gelen asma yaprağına gümrüklerde yüzde 50 fiziki kontrol şartı getirdi. 1 Ocak'tan bu yana Türkiye'den gelen 157 parti gıda ürünü standartlara aykırı olduğu için AB ülkelerince iade edilmiş.

Tarım Bakanlığı'nın yerine getirmediği görev ve uyguladığı yanlış tarım politikalarının sonucunda bu kalıntılar oluşuyor. Sorun tek başına AB'nin ürünleri iade etmesiyle bitmiyor. İhraç edilen bu ürünleri biz ülke içinde tüketiyoruz. Bizdeki denetimin “saldım çayıra Mevlâ kayıra" cinsinden olduğunu Bülent Şık'ın analiz sonuçları çok somut bir biçimde ortaya koydu. Bize kimyasal ilaç kalıntılı ürün tükettiriliyor!

Çiftçi ve tarım işçileri üretim ve tüketim aşamasında olmak üzere iki kez ve tüketiciler ise tüketirken bu kalıntılara maruz kalıyor. Hastalanıyor, yaşam kaliteleri düşüyor, hayatlarını kaybediyor. Tarımda uygulanan yanlış tarım politikaları cinayete dönüşüyor. Can alıyor.