Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü yazısında yem fiyatlarına yapılan zamlara dikkat çekerek, "yeni yılla birlikte üretici yemi zamlı kullanmaya başladı" dedi. Bir çok yem hammaddesine yüksek oranda zamlar geldiğine vurgu yapan Yıldırım, bu zamlardan dolayı da yemdeki KDV indiriminin üreticiye yansımadığının altını çizdi.

BEKLENEN OLMADI

Yıldırım, şunları kaydetti: “Gerçek olan şu ki, vergi indiriminden sonra yeme zam geldi. Çiftçi vergi indiriminden öncesine göre yemi daha pahalıya almaya başladı. Oysa beklenen, amaçlanan fiyatın düşmesiydi. Yem sanayicileri, hammaddeyi pahalıya aldıklarını, asgari ücretteki artışın getirdiği finansman yükü ve dövizdeki artışa bağlı olarak yem fiyatının artırıldığını belirtiyor."

Gübre konusunda fazla bir bir şikayetin bulunmadığını dile getiren Yıldırım, ancak yemle ilgili farklı iddia ve görüşlerin bulunduğunu ifade etti. Yemde katma değer vergisinin yüzde 7 puanlık indiriminin çiftçiye nasıl yansıdığını görmek için yaşanan gelişmelere bakılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

HAMMADDE FİYATLARINA YÜKSEK ORANDA ARTIŞLAR YAPILDI

"Öncelikle, yılbaşından itibaren katma değer vergisi yüzde 8'den yüzde 1'e inen yemde zamlar peş peşe geldi. Zam konusunda fikir birliği var. Hayır zam olmadı diyen yok. Hayvan yetiştiriciliğinin temel girdilerinden biri olan yemde en önemli hammadde kepek. Kepek, yemin yüzde 50-60'ını oluşturuyor.Yemde vergi indiriminden önce yüzde 8 katma değer vergisi dahil kepeğin tonu 475 liradan satılıyordu. Vergi indiriminden sonra kepeğin tonu yem fabrikalarına yüzde 1 katma değer vergisi dahil 520 liradan satılmaya başlandı. Pamuk küspesinin tonu aynı dönemde 815 liradan 881 liraya, arpanın tonu 685 liradan 725 liraya, mısırın fiyatı 650 liradan 700 liraya, ayçiçeği küspesinin(28 protein) tonu 635 liradan 675 liraya yükseldi."

Bazı yem üreticilerinin hammadde fiyatlarındaki bu artışın dönemsel olduğunu ve KDV indirimi ile bir ilgisinin olmadığını savunduğunu aktaran Yıldırım, bazı üreticilerin ise bu görüşe katılmadığını hatırlattı.

İTHAL GİRDİLERDE KDV YÜZDE 18

Yemde bir diğer sorunun da bazı ithal girdilerde katma değer vergisinin yüzde 18 olarak uygulandığını hatırlatan Yıldırım, “Yem sanayinde hammadde olarak değerlendirilen ve bu amaçla ithal edilen biyoyakıt üretiminde kullanılan mısır atığında(DDGS) katma değer vergisi yüzde 18 olarak uygulanıyor. Yine mısır gluten yemi olarak adlandırılan kepekte katma değer vergisi yüzde 18 olması nedeniyle karmaşa yaşanıyor. Yem üreticileri bu ürünlerde de verginin düşürülmesini istiyor" dedi.

HÜKÜMET UYGULAMA ÖNCESİNDE HİÇ BİR ÇALIŞMA YAPMADI MI?

Yıldırım, yazısını şöyle sonlandırdı: “Öyle anlaşılıyor ki, sırf seçimde daha çok oy almak ve muhalefetin mazotta fiyat indirimine karşı bir argüman olarak gübre ve mazotta katma değer vergisi indirimi sözü verilmiş. Bu indirimle çiftçilerin gübre ve mazotu daha ucuza alacağı söylenmişti. Fakat uygulamada öyle olmadı. Fiyat arttı. Bu öneriyi AKP'nin seçim beyannamesine koyduranlar ve bunu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seçim vaadi olarak söyletenler uygulamayla ilgili hiç bir çalışma yapmamış.

Özetle, Hükümetin yılbaşından itibaren yemde katma değer vergisini yüzde 8'den yüzde1'e indirmesinin çiftçiye bir yararı olmadığı görülüyor. Nedeni ne olursa olsun çiftçi, 1 Ocak 2016'dan öncesine göre yemi daha pahalıya alıyor."

TARIMDAN HABER