SÜLEYMAN TURAN

Suruç Ovasında suluma projesinde yaşanan sıkıntılar, köylüyü yolundan, suyundan, elektriğinden etti. Şanlıurfa'nın Akçakale'ye bağlı Çakırlar, Şehit Nusret ve Yediyol mahallelerindeki yaklaşık 15 bin dönüm arazideki mısır ve pamuk tarlada kurudu. Milyonlarca lira zarar eden çiftçiler 'iflas ettik AK Parti duy sesimizi' diye isyan etti.

GAP kapsamında inşa edilen ve 2012 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve dünyanın 5. Büyük sulama tüneli olan Suruç Sol Sahil Projesi'nde aksaklıklar yaşandı. Proje tamamlandı ancak Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım Şebekesi 19-15 nolu sulama hatlarında arıza giderilemedi. Sonuçta, şebekenin kurulduğu Çakırlar, Şehit Nusret, Yediyol mahallelerinde (Büyükşehir yasasından önceki köyler) yaklaşık iki aydır su verilemeyince tarladaki ürün kurumaya başladı.

BİTMEYEN PROJE BİTİRİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

Suyun verilmemesinden dolayı mağdur olan çiftçiler, ekinlerinin kurumaması için mazotla çalışan pompalarla diğer köylerden akan deredeki atık suları çekerek tarlalarını sulamaya çalışıyor. Çiftçiler, çözüm için proje ve uygulanmasından sorumlu DSİ Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Kemalettin Yılmaztekin, Halil Özcan ve daha birçok siyasetçiyi aradıklarını ancak tüm girişimlerine rağmen sorunun devam ettiğini belirttiler.

4 YILDIR HALA SORUMLAR BİTMEDİ

2012 yılında açılışı gerçekleşen Şanlıurfa Suruç sulama projesinin aradan geçen 4 yıla rağmen eksikleri olduğunu ve sorunların sürdüğünü ifade eden Çakırlı mahalle muhtarı Bilal Öncel, yetkililere seslenerek bir an önce su sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Yediyol mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dervişoğlu ise çektiği kredi ile ektiği 100 dönüm mısırına su veremediğini belirterek şunları söyledi:

“Ben 150 milyar kredi çektim ve şu anda tarlamda ancak 20 dönüm yeşerdi ve ben daha birinci suyu bile veremedim. Bu yüzden mısırı terk edecek duruma geldim. Bu 19'uncu hattın üzerinde durmadan arıza çıkıyor. 19-15'te ise su bile yok. Biz DSİ'ye gerekli başvuruları yaptık onların söylediği tek bir şey var. Diyorlar ki 'çiftçi hırsız' Neredeyse bize 'tarlanızı ekmeyin' diyorlar.

FİSKİYELERİ BAĞLADIK SU BEKLİYORUZ

Dervişoğlu, “Bakın dereden aldığım su ile mısırı sulamaya çalışıyorum. Bakın sulanmış kısım bir karış olmuş ama sulanmayan kısım küçücük hepsi solmuş. Boruları döşemişim fıskiyeleri bağladım su bekliyoruz" şeklinde konuştu.

25 bin TL masraf yaparak ektiği pamuğuna hala birinci suyu bile veremediğinden ürünün kuruduğunu belirten çiftçi Aziz Öncel de “Bu kadar masraf yapmışım ama bu pamuğu yarın öbür gün söküp atacağım. Yazık değil mi bana? Devlet su getirmiş ama su yok. Ben buraya 200 dönüm pamuk ekmişim ve suyun olmadığını DSİ'ye haber etmişim. Bölge müdürü bizi bugün yarın diyerek oyalıyor. Ben bu masrafımı kimden alacağım? Sesimizi duysunlar" diye haykırdı. Köylüler, dertlerini “Bizim devletten beklentimiz üç şeydir; su, yol, elektrik! Maalesef her üçü de yok" diye özetledi.

Kaynak: Aydınlık