CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akdeniz sineğinin zarar verdiği meyve bahçelerini yerinde inceledi. Çukurova illerinde özellikle Turunçgillere büyük zarar veren Akdeniz sineğinin iklim değişiklikleri ile Niğde iline kadar ulaştığını söyleyen Gürer; "Mücadele yöntemi konusunda yeterince bilgilendirilmeyen üreticinin, ilaç kullanmasına rağmen sorunu çözülmedi. Ciddi kayıplar oluştu. Akdeniz sineği, şeftali, armut, elma hatta bugüne değin hiç kurtlandığı görülmemiş dut ürününe dahi büyük zarar verdi. Önlem alınmaz ise bölge bahçelerinden meyve elde etmek olanaksız olacak" dedi.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞRI

Çukurova üreticisinin korkulu rüyası olan Akdeniz sineğinin, meyveleri delerek içinden ürünü tükettiğini ve hızla yayıldığını söyleyen Gürer, Tarım İl Müdürlüğüne bu konuda yeterli ve gerekli çalışmayı yapması için çağrıda bulundu.

Akdeniz Meyve Sineğinin, mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için tuzaklama çalışmaları yapılması gerektiği ifade eden Gürer; "Tuzaklar her hafta kontrol edilerek ergin sineğin çıkışı ve popülasyon yoğunluğu izlenmeye çalışılıyor. Bu büyük işletmelerde sağlanabilir ama bağ bahçesi dededen kalma biri için, bir kaç ağaç şeftalisi olan kişi için bu mümkün değil. Mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin olgunluk dönemine gelmesi gerekmektedir ki; bu da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı dönem olarak belirtiliyor. Ama bu işin uzmanı olmayan ürünü ancak çürüdüğünde durumu fark ediyor ki o zamana kadar ağacın ürününü sinek sarmış oluyor" dedi.

ACİL ÖNLEM ALINMAZSSA ÜRÜNLER YOK OLACAK

Akdeniz sineğinin Niğde ilinde özellikle Bor ilçesindeki bahçelerde; şeftali, armut, elma, dut gibi ürünlere büyük zarar verdiğini ifade eden Gürer; "Konuştuğum üretici kimyasal mücadeleyi, 7-10 günlük aralıklarla ve ruhsatlı olan ilaçlarla yapmalarına rağmen Akdeniz sineği ile baş edemediklerini söylemektedirler. İklim değişikliği ile Akdeniz'den Niğde iline ulaşan sinek, meyvelerin olgunlaşma döneminde bir delik ile içine girdiği ürünü üreme ile çürütmektedir.

Bahçelerde yaşanan sorun doğal olarak sınırlı sayıda ağacı olan vatandaşı daha çok mağdur etmektedir. Bakanlığın 'Biyoteknik Mücadele Destek' ödemesi ne yazık ki bu üretici için bir anlam ifade etmemektedir. Tarım İl Müdürlüğü belediyelerle işbirliği yaparak vatandaşa acil ve hızlı eğitici toplantılar düzenlemelidir. Bir bahçede üç beş ağaç, 100 bahçede önemli bir sayı demektir. Vatandaş bahçesinden dalından ürün koparamaz hale gelmiştir. Acil önlem alınmaz, bilgilendirme ve mücadele sağlanmazsa ürünler bahçelerde yok olacaktır" dedi.

TARIMDANHABER