Nematodlar özellikle Mersin'e bağlı Karacailyas, Karaduvar, Kazanlı, Yenitaşkent, Adanalıoğlu, Huzurkent, Köselerli, Özelbahşiş, Kulak ve Yeşiltepe köylerini kapsayan bölgede uzun yıllar çiftçinin, özellikle biber üretim alanlarında, bitki sağlığı noktasında en büyük engel olmuş ancak 2013 yılında başlatılan proje ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sadece Mersin için izin verdiği 1-3 dichloropropene ilacı ile nematodlarla mücadelede önemli bir adım atılmıştı. Bunun yanı sıra solarizasyon sistemi uygulanarak 2014 yılında örtü altı bitki yetiştiriciliğinde önemli ölçüde yol kat edilince, 1-3 dichloropropene ilacının izin süresi de 2015 yılı için uzatıldı.

Bu kapsamda çiftçiye destek olma adına atağa geçen Mersin Bölge Birliği solarizasyonda kullanılan ve kullanımına izin verilen 1-3 dichloropropene ilacını çiftçiye en uygun fiyatlarla temin etmeye başladı. Adanalıoğlu'nda düzenlenen bir toplantıda müjdeli haberi veren Bölge Müdürü Hayati Boğa, çiftçinin kazanması için her projeye imza atacaklarının altını çizdi.

“Çiftçi her zaman kazanan olacak”

2008 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 1,3 dichloropropene ilaçlarının Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yasaklandığını anımsatan Mersin Bölge Müdürü Boğa, “O günden bu güne kadar üreticilerimiz nematod mücadelesinde çok büyük başarısızlıklar yaşadılar ve geçen sene Bakanlığımız piyasanın ihtiyacına binaen kontrollü olarak bahsi geçen 1,3 dichloropropene aktif maddesine haiz ilaçlara 2014 yılı için izin verdi. Biz bu süreci çok iyi takip ettik. Çünkü bu izin sonucunda yani 2014 sezonunun sonunda topraklardan ve sulardan alınan örneklerde her hangi bir ilaç kalıntısına rastlansa idi aynı izin 2015 yılı için verilmeyecekti. Bu yüzden 2014 yılı içinde Tarım Kredi olarak bu ilaçları almayı uygun görmedik. 2014 sezonuna ait sonuçların istenildiği gibi çıkması ve Bakanlığımızın aynı izni 2015 yılı için vermesinin hemen akabinde kooperatif olarak ilgili firmalarla diyaloga geçtik. Artık üreticilerimiz kooperatiflerimize geldiğinde uygun vade seçenekleri ile ister ilacını alacak uygulamasını bizzat sertifikalı personelimize yaptıracak, isterse de uygun vade seçenekleriyle bizden makinesini de alıp uygulamasını kendisi yapabilecek. Dolayısıyla Tarım Kredi Kooperatifi'ne gelen çiftçi her zaman kazanan olacak” şeklinde konuştu.

“Doğayı ve çevreyi koruyun”

Adana Biyolojik Mücadale Araştırma İstasyonu araştırmacılarının da katıldığı toplantıda Doç.Dr. Seral Yücelve Dr. Adem Özarslan nematod zararlısı ile ilgili sunum yaptılar.

Toplantıda bulunma nedenlerinin çiftçinin nematodlara karşı mücadelesinde doğru adımlar atmasının yollarını aktarmak olduğunu söyleyen Dr. Seral Yücel, üreticinin yaptığı en büyük hatalardan birinin her yıl aynı uygulamayı yapması olduğunu belirtti. Kullanılan ilaç atıklarının çevreye zarar verdiğine, bu nedenle özellikle su kanallarına ve kuyulara atılmaması gerektiğine dikkat çeken Yücel, çiftçilerin doğayı ve çevreyi korumaları gerektiğine vurgu yaptı.

Nematodlarla mücadelenin özellikle toprakta bitki yokken sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Adana Biyolojik Mücadale Araştırma İstasyonu uzmanı Adem Özarslan, mücadelede başarısızlığın, kullanılan ilaçlardan çok yanlış uygulamalardan kaynaklandığını ifade etti.

Toplantıda, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin şirketlerinden Gübretaş ve Antalya'da Sera Naylonu üreten İmece Plastik'in teknik elemanları da katılımcılara faaliyetleri konusunda ilgi verdiler.