İzmir'in Tire İlçesine bağlı Başköy Mahallesinde, je termal kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen firmanın, İzmir Valiliği'ne Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuruda bulunması, mahalle sakinlerinin tepkisini çekmişti. Mahallede günlerce süren gerginlik, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ÇED sürecinin sonlandırıldığının açıklanmasıyla son buldu.

İzmir Haber Ekspres Gazetesinin haberine göre, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Tire'nin kırsal mahallelerinden Başköy'de jeotermal, kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen firma yetkililerinin ÇED başvurusu incelendi.

İncir, zeytin, kestane üreticisinin tepkisine yol açan proje dosyasını inceleyen Çevre Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan çalışmaların çevreye zarar vereceği gerekçesiyle firmanın ÇED başvurusuna olumsuz yanıt verildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Tire Kaymakamlığı'na gönderilen yazıda, jeotermal enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar vereceği kaydedildi. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre uzaklıkta zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine engel olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesislerin yapılamayacağı hatırlatıldı. Yazıda, "Bu nedenle bu hüküm doğrultusunda çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır" denildi.

Karar, mahalle sakinlerince sevinçle karşılandı. İzmir'in Tere ilçesine bağlı Başköy Mahallesinde, jeotermal kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen firmanın ÇED için başvurması, tepkilere neden olmuştu.

TARIMDANHABER