Bakanlar Kurulu, terör olayları nedeniyle zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarını, mal varlıklarının yüzde 30'unu kaybetmiş olmaları şartıyla 1 yıl süreyle erteledi. Resmi Gazete'de yayınlanan kararın getirdiği imkandan, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari illerinde faaliyet gösteren ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler yararlanabilecek.

Kapsama dahil çiftçilerin, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seralarının en az yüzde 30 oranında zarar görmüş olması gerekiyor. Kararın yayım tarihi itibarıyla vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan borçları ile vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan, indirimli tarımsal kredi borçları, vade tarihlerindeki taksit devrelerinden itibaren 1 yıl süreyle, mevzuattaki faiz oranları tahakkuk ettirilerek ertelenecek.

1 Ocak 2016'dan bu yana tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış düşük faizli kredi kapsamındaki tarımsal kredi borçları da 1 Haziran 2017'den itibaren 1 yıl ertelenecek. Karardan yararlanmak isteyen çiftçilerin 2 ay içinde başvuruda bulunması gerekiyor.

KAYNAK: DÜNYA