Tarım işçileri için Polatlı'da ilk kez uygulanan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun katıldığı bir programla hizmete açıldı.

Bakan Fakıbaba burada yaptığı açıklamada, “Bugün Polatlı Sarıoba Mahallemizde mevsimlik tarım işçilerimiz ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında altyapı, eğitim alanları, lavabolar ve banyolar dahil her şey düşünüldü. Bu çerçevede ihtiyaçların karşılanması için 200 çadır, revir, anaokulu, dinlenme tesisleri kuruldu. Yerleşkemiz Ankara'da ilk olması bakımından da önemli bir yere sahiptir.

TARİHE KARIŞACAK

Ülkemizin her bölgesinde mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının daha da iyileştirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu hizmetlerle mevsimlik tarım işçilerimizin sorunları İnşallah tarihe karışacak” dedi.

Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 11 aylık süre içerisinde önemli projelere imza attıklarını, bu dönemde en hassasiyetle üzerinde durdukları konuların "çocuk işçiliğiyle mücadele ve mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi" olduğunu söyledi.

200 ÇADIRLA HİZMET VERECEK

Bu yerleşkenin pilot model olarak önemini dile getiren Sarıeroğlu, tesisin çocuklara yönelik eğitim ve sosyal donatı alanları ve 200 çadırla hizmet vereceğini anlattı.

SIRADA ADANA VE ŞANLIURFA VAR

Çadır talebinin vatandaşlardan geldiğini vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu pilot uygulamayı, gönderdiğimiz ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerimizin en yoğun şekilde çalıştığı illerimizde yaygınlaştıracağız. Bizim için ilk uygulama örneğiydi. İkincisinin de geçen hafta ödeneği gitti.

Adana Karataş bölgesinde ve Şanlıurfa'da işçilerimizin yoğun yaşadığı bölgede bu sene inşa edeceğiz. Ordu, Eskişehir, Bursa, Sakarya, Düzce önümüzdeki dönemde bu alanda çalışma yapacağımız diğer illerimiz olacak."

BAKAN TARIM İŞÇİLERİNİ UYARDI

Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelere seslenerek, şunları söyledi: "Buradaki ailelerimizden kesinlikle şunun sözünü almak istiyorum, kesinlikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak altını çizerek söylüyorum, çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayız. Çocuklarımızın yeri tarla değil. Hepsi için bakın parklar, eğitim alanları yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Aile Bakanlığımızdan haftalık uzmanlarımız gelecekler. Doktorlarımız her hafta gelecekler, çocuklarımızın, ailelerimizin durumlarıyla ilgili. Biz çocuklarımızın üzerine bu kadar devlet, hükümet ve ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak titrerken sizlerin de bu konuda bizlere yardımcı olmanızı özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda gözümüz üzerinizde."

Bu konuda hassasiyet göstermeye devam edeceklerinin altını çizen Sarıeroğlu, yerleşkenin hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulundu. Bakan Sarıeroğlu, yaklaşık 2 bin kişinin yerleşkede hayatını sürdüreceğini, yerleşkenin güvenlik ve temizlik işlerinin ilgili bakanlıklarca yaptırılacağını belirtti.

POLATLI'YA ŞANLIURFA'DAN TARIM İŞÇİSİ GELMEYECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yeni kurulan yerleşkenin örnek bir proje alanı olduğunu belirtti.

Tarım işçilerine büyük saygı duyduğunu ifade eden Fakıbaba, "Çiftçi olmazsa biz aç kalırız, bunun farkındayız. İnşallah bundan sonra sizlerin çok daha insanca yaşayabileceği ortamlarda çalıştırmak, refah seviyesini yükseltmek bizim en önemli görevlerimizden birisidir. " diye konuştu. Fakıbaba, şunları kaydetti:

"İnşallah biz Şanlıurfalıların da bütün problemlerini bir bir halledeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük dileği GAP'ın bitirilmesi, bundan sonra Şanlıurfa'da enerji ve GAP problemini çözeceğiz. Çok kısa zamanda Şanlıurfalı tarım işçisini burada göremeyeceksiniz. Artık Sarıoba tarım işçisi kardeşlerimi başka illerden alacak."

TARIMDANHABER