Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçinin memnuniyet derecesini ölçmek için çiftçinin üyesi olduğu tarımsal örgütlere yönelik Mart ayında bir anket çalışması başlatmıştı. Bu anket çalışması kısa sürede durdurulurken, durdurulma gerekçesi de teknik bir sorundan kaynaklandığı ve Nisan ayında yapılacağı duyurulmuştu. 

TZOB ÇİFTÇİ ANKETİNDEN RAHATSIZ OLDU!

Ancak gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı. Bakanlığın, çiftçinin memnuniyet derecesini ölçmek için çiftçinin üyesi olduğu tarımsal örgütlerle ilgili olarak başlattığı anket çalışmasına Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın tepki gösterdiği ve anket çalışmasının da Mart ayında bundan dolayı durdurulduğu ortaya çıktı. Skandalın ortaya çıkmaması için de teknik sorunların gerekçe gösterildiği kaydediliyor. 

5 MİLYON ÜYESİ BULUNAN TZOB ÇİFTÇİ ANKETİNDEN MUAF TUTULDU!

Tarım ve Orman Bakanlığı, anket çalışmasını Nisan ayında başlatırken bu sefer yeni bir skandala daha imza atıldı. Sözde çiftçinin üyesi olduğu tarımsal örgütlere yönelik memnuniyet derecesini ölçmek için yapılan anket çalışmasından, çiftçinin en fazla üyesi olduğu Ziraat Odaları Birliği anketten muaf tutuldu. Halen devam eden anket çalışmasında Ziraat Odaları Birliği ile ilgili sorular çıkarıldı. 

ANKETTE BULUNAN ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİ 

‘Tarımsal Birliklere üye olan üreticilerin, tarımsal birliklerden memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi’ başlıklı anket çalışmasında; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği, Tavuk Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği, Manda Yetiştiricileri Birliği, meyve, sebze, tahıl, süs bitkileri vb üreticileri birlikleri ile kırmızı et, süt, bal, yumurta, kanatlı vb üretici birliklerine yönelik sorular yer aldı. 

Çiftçiler, Türkiye’de en fazla üyesi bulunan Ziraat Odaları Birliklerine yönelik görüş beyan edemezken, sadece ismi geçen birliklerin çalışmaları hakkında sorulara cevap verebiliyor. 

TZOB ÇİFTÇİ ÖRGÜTÜ DEĞİL Mİ? 

Türkiye genelinde yapılan ve çiftçinin üyesi olduğu tarımsal örgütlere yönelik memnuniyet derecesini ölçmek için başlatılan anket çalışmasından, 5 milyon üyesi bulunan ve çiftçinin en fazla muhatap olduğu Ziraat Odaları Birliğinin gelen tepkilerden dolayı muaf tutulması dikkat çekerken, bu durum ‘Tarım ve Orman Bakanlığını kim yönetiyor?’ eleştirilerini gündeme getirdi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatı üzerine Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 'Çok İvedi' uyarısıyla İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda Ziraat Odalarının da anket çalışması içinde olduğu görülüyor. Söz konusu yazıda, "Sayın Bakanımız tarafından, Türkiye'de tarım sektöründe faaliyet gösteren üretici birliklerine, Borsalara ve Ziraat Odalarına üye olan üreticilerin, üyesi oldukları örgütlerinden memnuniyet düzeylerinin, beklentilerinin ve sorun alanlarının tespit edilmesine yönelik çalışma yürütülmesi talimatı verilmiştir" ifadeleri yer alıyor. 

Bakan Pakdemirli'nin talimatı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda anket çalışması kapsamında Ziraat Odalarının da bulunmasına rağmen, Nisan ayında başlatılan ve halen devam eden anket çalışmasından Ziraat Odalarının çiftçiden kaçırılması manidar bulundu. 

TARIMDANHABER