Suriyelilere Türkiye'de çalışma izni veren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. İçişleri Bakanlığı'nın çalışma izni vereceği Suriyeliler bütün sektörlerde çalışabilecekler. Bir iş yerinde çalışan Suriyeli sayısı Türk vatandaşlarının yüzde 10'unu geçemeyecek. Suriyeliler tarım ve hayvancılık alanlarında sınırlama olmadan çalışabilecekler.

TARLADA ÇALIŞANA VE ÇOBANA SINIR YOK

Geçici koruma sağlanan yabancılar, Türkiye'de çalışma izni olmadan çalışamayacak. Bir iş yerinde çalışan Suriyeli sayısı aynı iş yerindeki Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek. Ancak işveren 4 hafta boyunca çalıştıracak Türk vatandaşı bulamazsa kota uygulanmayacak. Suriyeliler çalıştırılacak. Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması olmayacak. Bakanlık gerekli gördüğü halde bu alanlarda da kota uygulayabilecek.

GEÇİCİ İŞÇİ ARTACAK, İŞSİZLİK MAAŞI ALAN ÇOĞALACAK

Yönetmeliğin 13. maddesi Suriyelilerin her türlü çalışma ve sosyal haktan yararlanabileceğini hükme bağladı. “Geçici koruma sağlanan yabancıların ve işverenlerin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülükleri saklıdır." maddesiyle Suriyeliler, sağlık, ilaç, emeklilik, işsizlik maaşı imkanlarından yararlanabilecek. İşten atılmaları halinde Suriyeliler, 93 milyar TL'nin biriktiği İşsizlik Fonu'ndan aylık 1.000 TL maaş alacak. Fon'dan yararlanma şartlarının ağırlığı nedeniyle 300 bin kişiyle sınırlı kalan maaş alan sayısı 50 bin artacak. Mevsimlik ve tarım işçisi olarak çalıştırılacak Suriyelilerin 10 ay çalışıp, 2 ay işten çıkarılacağı için işsizlik maaşı alan kişi sayısı artacak.