Kayserigundem.com'dan Ahmet Bolat'ın haberine göre, eşinin işlerinin kötü gitmesiyle Tarım Orman ve Köy İşleri Müdürlüğü'nün 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesine' katılan Şükran Başdoğan'ın hayatı, kadınlara örnek olacak bir başarı hikayesini ortaya çıkardı.

Kendi deyimiyle “Toprağa girmeyi düşünürken, toprağın koynunda ana kucağını gördük" diyen Başdoğan, eğitimle çilek, ardından da solucan gübresi yetiştirerek geçimini kazanmaya başladı. Toprakla uğraşmaktan keyif aldığını belirten 6 yıllık çiftçi kadın Şükran Başdoğan,"Eşim yaptığı işte iyi niyetinden dolayı maddi sıkıntı içine düştük. Yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle üzüntüden toprağa girmeyi düşünürken, toprağın koynunda ana kucağını gördük. Biz öyle bir durumdayken başladık bu işe. Toprak anayı tanıdık. Toprak ana bize gerçeği gösterdi. Bize anlattığı güzel şeyleri dinlemeye çalıştık. Bu işe başlamadan önce çiçeğimde bir solucan gördüm. 'Çiçeğimizin kurumasına sebep olacak' diye düşünüyordum. Solucan Çobanlığına başladıktan sonra aslında tam tersi bir durum olduğunu öğrendim. Kötü düşüncemden dolayı solucanlardan özür diliyorum" diye konuştu.

KÜLLİYEDE CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Külliye 'de verdiği resepsiyona 'Türk Kadın Çiftçileri' temsilen katılan Şükran Başdoğan, yazdığı mektupla Cumhurbaşkanına çiftçiliğe nasıl başladığını anlattı. Başdoğan, “Türkiye'deki kadın çiftçiler arasından seçilerek Cumhurbaşkanımızın karşısında olmak bana çok büyük onur verdi. Resepsiyonda Cumhurbaşkanımız kadın çiftçileri önemsediğini söyledi. Uzun süreli konuşma fırsatımız olmadı, ancak kendisine Kayseri'den sevgi, saygı ve selamların yanı sıra bir sepet organik ürünler götürdüm." dedi.

KIZIM SOLUCANLARI KISKANIYOR

Çiftçilik yaparken ailesinin desteğini gördüğünü belirten Şükran Başdoğan, kızının solucanları artık kıskandığını anlattı. Başdoğan,"Solucan gübresi üretiminde ailemin desteği benim en büyük gücüm. İkisine de teşekkür ediyorum. Ailem bana destek oluyor, ancak 11 yaşındaki kızım 'anne solucanlara daha çok zaman ayırıyorsun' diyerek kıskançlığını dile getiriyor. Ben kızımı ve ailemi çok sevdiğim, onlara gelir temin etmek istediğim için solucanlara zaman ayırıyorum. Kızımın geleceği için çiftçilik yapıyorum" şeklinde konuştu.

TOPRAK ANA HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Yaşadığı maddi sıkıntılardan sonra topraktan geçimini sağlamaya başlayan Şükran Başdoğan, çiftçiliğin hayatını değiştirdiğini söyledi. Başdoğan,"Tarım İl Müdürlüğü'nde 40 kadın arkadaşımızla eğitim aldık. Eğitimde başarılı olan 9 kadın çiftçiyi Tarım Bakanlığı Avusturya'ya götürdü. Viyana ve Strazburg'da hem solucan gübresi hem de organik tarımla alakalı eğitim aldık. Türkiye'ye döndüğümde Tarım İl Müdürlüğü tarafından bana 1 kasa solucan verildi. O solucanlar 40 gün sonra kendi kendine doğal üreme yoluyla iki kasa oldu. Şu anda da balkonumda solucan gübresi üretiyorum " şeklinde konuştu.

KADINLAR TOPRAKLA UĞRAŞSIN

Kadınlara önerilerde bulunan Başdoğan," Kadınların toprakla uğraşması ve solucan çobanlığını bilmelerini istiyorum. Kadınlar çok konuşuyor, çeneleri çok çalışıyor. Ellerini çalıştırsınlar! Biraz analıklarının farkına varsınlar! Gidecek yerleri yok ise, toprak ananın kucağına gitsinler. Evimizin balkonu ve daha uygun bir yerinde, sadece bir-iki yeşilliği solucana vererek gübreyi oluşturabilirsiniz. Sürdürülebilir yaşam ve güvenilir gıda için Solucan Gübresi üreterek temiz topraklara ulaşmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.