ÖZEL HABER

Hayvancılığı geliştirmek için Ziraat Bankası üzerinden verilen sıfır faizli kredilerden küçük yetiştiriciler yararlanamıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yetiştiricilere Ziraat Bankası'ndan faizsiz kredilerle hayvancılığa destek verildiğini belirtirken, uygulamada yetiştiriciye büyük zorluklar çıkarılıyor. Yetiştiricinin köylerindeki arsa ve evlerini yeterli görmeyen Ziraat Bankası, şehirde ev ve apartman teminatı istiyor.

Bakanlığın açıklamaları ile bulundukları il ve ilçelerde Ziraat Bankası'nın kapısını çalan küçük yetiştiriciler, istenilen teminatlardan dolayı elleri boş dönüyor. Bu duruma isyan eden küçük yetiştiriciler, “Şehirde evimiz, apartmanımız olsa biz niye bu işi yapalım. Sözde küçük yetiştiriciye destek verildiği söyleniyor ama uygulamada böyle bir şey göremiyoruz. Faizsiz ve indirimli kredilerden yine büyük yetiştiriciler yararlanıyor. Özel bankalardan kredi almak istiyoruz onlarda önce hayvanları almamızı istiyorlar. Hayvanları alabilecek olsam ben niye kredi kullanayım?" eleştirisinde bulunuyor.

KÖYÜMDEKİ EVİMİ YETERLİ GÖRMEDİLER!

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Basbük köyünde yaşayan Ömer Kaygen, 5-10 arası büyükbaş hayvan alarak hayvancılık yapmak istediğini belirterek, şunları kaydetti: “Bakanlığın açıklaması üzerine Siverek'teki Ziraat Bankası'na gittim. Hayvancılık kredisi kullanmak istediğimi söyledim. Bana köyümün dışında şehirde evimin olup olmadığını sordular. Ben de olmadığını söyledim. Bunun üzerine kredi veremeyeceklerini söylediler. Diğer özel bankalara başvurdum onlar da hayvanları aldıktan sonra kredi verebileceklerini belirttiler"

BASBÜK KÖYÜNDEKİ YETİŞTİRİCİ ANKARA'DAN YARDIM BEKLİYOR!

Yaşadıklarının yetkililere iletilmesi için haber yapılmasını isteyen Ömer Kaygen, “Bu durumu il, ilçe müdürlüklerine de ilettim ama kimse bana yardımcı olmadı. Gençlere verilen 30 bin lira hibe desteğine başvurmak istedim ona da 'Siverek'te 15 kişiye vereceğiz sana çıkmaz' dediler ona da başvuramadım. Durum böyle. Ben şimdi ne yapacağım?" şeklinde dert yandı. Telefon bilgisini de veren Kaygen, (0544 419 60 01) Ankara'dan uzanacak bir yardım elini bekliyor.

BESİCİLER ZİRAAT BANKASI'NI ÖZCAN'A ŞİKAYET ETTİ!

Diğer yandan geçtiğimiz gün Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği tarafından yapılan 'Sağlıklı ve Karlı Besicilik' konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısına da bu sorun damgasını vurdu. Toplantıya katılan besiciler, Ziraat Bankası'nın istediği teminatların çok ağır olduğunu dile getirerek, toplantıya katılan Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan'a şikayetlerini ilettiler. Özcan, gelen tepkileri haklı bulduğunu ancak 'kimse vermiş olduğu paranın geriye dönüşümünü riske edemez' diyerek Ziraat Bankası'nı da savundu.

ÖZCAN'DAN TEMİNAT SAVUNMASI!

Besicilerden gelen şikayetler üzerine Özcan, şunları kaydetti: "Kırmızı ette 200 bin ton açığımız var. Bu açığı kapatmak için de besicileri teşvik etmeye çalışıyoruz. Onlara sıfır faizli sübvanseli kredi veriyoruz. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri bu kredileri sağlayan kuruluşlar. Bunların yanında Denizbank'ta, Garanti Bankası da sıraya giriyor. Onlar da veriyor. Faiz oranlarını aşağıya çekiyorlar.

10 yıl önce Ziraat Bankası kredi faiz oranı yüzde 59. Ziraat Bankası vermiş olduğu kredilerin geri dönüş oranı yüzde 39. Yüz kişiye kredi vermiş 39'u geri dönmüş. 61'i takibe düşmüş. Geçen seneyi söylüyorum. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin vermiş olduğu kredilerde faiz oranı sıfır ile yüzde 50 sübvanseli. Yasal faiz ne ise yüzde 50'si düşük. Ya da hayvancılık için yüzde 0 faizli kredi veriyor. Süresi 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli toplamda 7 yıl.

AMA HEMEN KAFANIZDAN ŞU GEÇİYOR!

Faiz oranlarının düşüşünün yanında kredilendirmelerde de kolaylıklar sağlandı. Ama hemen kafanızda şu geçiyor. Ben köyde oturuyorum. Ziraat Bankası'ndan kredi istiyorum. Ama benim evim, tarlam traktörüm, teminat olarak kabul edilmiyor. Dolayısıyla ben kredilendirmelerde zorluk çekiyorum. Doğrudur. Ama hiç kimse vermiş olduğu paranın geriye dönüşümünü riske edemez. Bunu da göz önünde bulundurun. Ama bahsettiğimiz konuda da çalışmalarımız devam ediyor."

TARIMDAN HABER