Koalisyon hükümeti kurulması durumunda hangi partiler ön plana çıkıyor ve seçim meydanlarında çiftçiye verilen vaatler önem taşıyor. Sizler için muhtemel olasılıkları derledik.

1'NCİ OLASILIK

AK Parti, 276 milletvekilinin altında kalması durumunda dışarıdan bir partinin destek vererek azınlık hükümeti kurulabilir. Burada CHP, MHP ve HDP'den hangi partinin bu desteği vereceği önemli.

Diğer olasılıklar ise koalisyon hükümetlerini gösteriyor.

2'NCİ OLASILIK

AK Parti ve MHP bir koalisyon hükümeti kurabilir. Böyle bir koalisyon hükümetinin kurulması durumunda MHP'nin seçim meydanlarında tarımla ilgili dile getirdiği vaatlerin takipçisi olup olmayacağı gündeme gelecek. MHP'nin çiftçiye en önemli vaadi, mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV'yi kaldırarak, mazotu 1.75 liraya indirmek olmuştu.

3'NCÜ OLASILIK

Bir diğer senaryo, AK Parti ile CHP'nin koalisyon hükümeti kurması. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim meydanlarında böyle bir olasılığa kesinlikle karşı çıkmıştı.

4'NCÜ OLASILIK

AK Parti HDP koalisyon hükümeti ihtimali ise bu da zor görünüyor. Çünkü HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerde yüzde 10'u geçmeleri durumunda AK Parti ile işbirliği yapmayacaklarını açıklamıştı.

5'İNCİ OLASILIK

CHP, MHP koalisyon hükümeti de ancak HDP'nin desteği ile kurulabilir. Burada MHP ile HDP'nin bir arada koalisyon hükümetinin içinde olmayacağı düşünülüyor. Koalisyon hükümetinin dışında HDP, CHP ve MHP azınlık hükümetine dışarıdan destek verebilir. Ancak bu ihtimalde çok zayıf görülüyor.

Mevcut tabloya göre AK Parti ile MHP'nin bir koalisyon hükümeti kurma ihtimali daha yüksek görünüyor. İşte bu noktada MHP, seçim meydanlarında çiftçiye verdiği vaatlerin takipçisi olacak mı olmayacak mı bunu da zaman gösterecek.

MHP'DEN GELEN AÇIKLAMA BÜTÜN HESAPLARI KARIŞTIRDI!

Ancak koalisyonda en güçlü senaryo olarak gösterilen AK Parti-MHP koalisyonu, Bahçeli'den gelen açıklama üzerine rafa kalktı. Bahçeli, AK Parti ile koalisyon yapmayacaklarını kesin bir dille açıklarken "AK Parti, gitsin HDP ve CHP ile koalisyon kursun" dedi. Bu tabloda hükümetin nasıl kurulacağı, yoksa biran önce erken seçime mi gidileceği önümüzdeki günlerde belli olacak.