ÖZEL HABER

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, sahte gübre konusunda çiftçiyi uyardı. Konya'nın tarım kapasitesinin yüksek olması nedeniyle sahte gübre satışı yapanlar için cazip bir yer haline geldiğine dikkat çeken Baydar, "İçinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesi ile birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir" dedi.

İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gübrelerin piyasa denetimlerinin sürekli yapıldığını, çiftçilerin de kendilerine bu konuda yardımcı olmasını isteyen Baydar, Konya ili ve ilçelerinde yakalanan sahte gübrelerin analizlerinde yüzde 60 tuz içerdiğinin tespit edildiğini vurguladı. Sahte gübrenin içindeki tuzun ise toprağı çoraklaştırdığını belirten Baydar, bunun toprağa verdiği zararın yıllarca geçmeyeceğinin altını çizdi.

DOĞRU GÜBRE KULLANALIM

Baydar, şunları kaydetti: "Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir. Çiftçilerimiz de büyük paralar ödeyerek aldıkları gübrelerden verim ve kalite artışı sağlamayı beklemektedirler. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesi ile birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gübrelerin piyasa denetimi sürekli olarak yapılmaktadır. Tespit edilen sahte gübreler imha edilerek satanlara idari para cezası uygulanmaktadır.

ÇİFTÇİLERİMİZ DİKKATLİ OLMALI

Çiftçilerimizin de bu konuda yardımcı olmalarını ve sahte gübre kullanarak mağdur olmamalarını istiyoruz. Müdürlüklerimizce yapılan denetimlerde Konya ili ve ilçelerinde yakalanan sahte gübrelerin yüzde 60 tuz içerdiği yapılan analizlerde tespit edilmiştir. Sahte gübre üretiminde genellikle çok ucuz olan tuz, alçı, kum gibi malzemeler kullanılmaktadır. Sahte gübrenin içindeki tuz toprağı çoraklaştırdığı için verdiği zarar yıllarca sürmektedir. Konya ilinin tarım kapasitesinin yüksek olması nedeniyle sahte gübre satışı yapanlar için cazip bir yer haline gelmiştir. Bunun için çiftçimizin gübre alırken dikkatli olmalarını istiyoruz.

GÜBRE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Baydar, gübre alırken nelere dikkat edilmesi konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Gübre İl/İlçe Müdürlüklerinin bilgisi dahilinde faaliyet gösteren bayiden alınmalı. Gübre bayisi olmadan gübre satışı yapan iş yerlerinden gübre alınmamalıdır. Bayiden, sattığı ürünle ilgili Bakanlık tarafından verilen gübrenin 'Tescil Belgesi' üretici firmanın lisans belgesi olup olmadığı sorularak kontrol edilmelidir. Gübreler kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alınmalıdır. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre alınmamalıdır. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere rağbet edilmemelidir. Etiket bilgileri Türkçe olmayan, ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreler satın alınmamalıdır. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreler alınmamalıdır. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bilgi verilmelidir."