RECEP ERÇİN

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ve prim borçlarını geçmişte taksitlendirdikleri halde ödeyemeyen vatandaşlara ikinci bir imkan tanınacağını bildirdi. Taksitlerini ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olabileceklerini kaydeden Ağbal, “Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması esnafın epeydir bizden talep ettiği bir konu. Bu talebi karşılamak amacıyla yasal düzenleme yoluna gittik. En az 3 milyon civarında vatandaş bu düzenleme için tekrar müracaat edebilecek" bilgisini verdi.

Bakan Ağbal'ın müjdeyi açıklamasından 2 gün önce Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “esnaf uzun zamandır ne vergisini ne de sosyal güvenlik primini ödeyebiliyor. Borçlu olunca eli kolu bağlı oluyor. Yeni bir vergi ve prim barışına ihtiyaç var" taleplerini dile getirmişti.

Varlık barışı, teşvik paketi gibi uygulamalarla iş dünyasına destek olan hükümet esnafın ağzına da bir kaşık bal çalmış oldu. Ancak birçok üründe TMO'nun geç fiyat açıklaması, fındıkta da müdahale edilmeyerek fiyatın 8 TL'ye gerilemesine göz yumulması gibi nedenlerle mağdur olan çiftçi unutuldu.

PRİM DESTEĞİ GEREK

Son dönemde Bağkur prim borçlarını ödeyemez hale gelen çiftçiye ne bayram öncesi ne bayram sonrası müjde verildi. TZOB'un açılamasına göre son asgari ücret zammıyla çiftçinin prim yükü asgaride bile aylıkta 435 lira 63 kuruşa, yıllıkta 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükseldi. Aylık 113 TL'den fazla zamlanan çiftçinin SGK pirimi yüzde 35.2'ye çıktı. Daha önce 15 gün olan prim gün sayısı 23'e çıkmış oldu. Komşu ülkelerle sorunlar nedeniyle ürününü satamayan, iç piyasada da aracılar yüzünden sattığı ürünü para etmeyen çiftçi, bu primleri ödemekte güçlük çeker hale geldi.

ÇİFTÇİNİN HAKKI VERİLMİYOR

TÜİK verilerine göre Mayıs'ta yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6.58 ve üretici enflasyonu yüzde 3.41 olurken, üretici bazında tarım ürünlerindeki fiyatlar yüzde 0.13 düştü. Üretici bazında sanayi ürünleri ve raflardaki nihai tüketim ürünleri zamlanırken, çiftçinin tarlasındaki ürünün fiyatı geriledi.

CHP Edirne Milletvekili Doç Dr. Okan Gaytancıoğlu ile görüştüğümüzde çiftçinin yasal olarak milli gelirden yüzde 1 oranında destek alma hakkının bile hükümet tarafından verilmediğini, bunun yarısının ödendiğini söyledi.

Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi de olan Gaytancıoğlu, piyasadaki durgunluk nedeniyle çiftçinin de esnaf gibi prim borlarını ödeyemediğini ifade etti. AKP'nin kırsalı yok ettiğini söyleyen Gaytancıoğlu, ithalata dayalı politikalarla birilerinin zengin edildiğini vurguladı.

Bayramdan önce açıklanan buğday alım fiyatının 91 kuruş ile geçen yıla göre sadece 5 kuruş artırılarak enflasyonunun bile altında kaldığına işaret eden Gaytancıoğlu, açıklanan teşvik paketleri, varlık barışı vd. düzenlemelerin nedeninin ekonomik durgunluktan kaynaklandığını kaydetti.

Kaynak: AYDINLIK