Avans ödemeleri yapılamadığı için pancar çiftçisi, Güneydoğu'dan gelen tarım işçilerinin ücretlerini ödeyemiyor. Ücretlerini alamayan tarım işçileri de memleketlerine dönemiyorlar. Çapa işçileri, ödemelerin yapılacağı günü çaresiz bir şekilde tarla kenarlarında bekliyorlar.

Ülkenin birikimlerini babalar gibi satan Özelleştirme İdaresi, tarlada çalışan gariban çapa işçisinin çapa avansını günledir ödemiyor. Çapa avansını alamayan tarım işçileri tarla kenarlarında, yetkililerin keyfini bekliyorlar. Türk Şeker Yönetim Kurulu Başkanı ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in, 'parayı değerlendirmek için' çapa avansının 27 Haziran'a kadar ödenmemesi yönünde talimat verdiği belirtiliyor.

PANCAR ÇİFTÇİSİNE AVANS ZULMÜ!

Kamu şeker fabrikalarının çatı kuruluşu olan ve Özelleştirme İdaresi tarafından yönetilen Türk Şeker'in, pancar çiftçisinin çaba avansını ödemediği ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Haziran ayı başında ödenen avanslar, bu yıl Haziran ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen hala ödenmedi. Avansların ödenmemesi de özellikle Güneydoğu'dan gelen çapa işçilerini mağdur etti. Çapa avansı ödenmediği için tarım işçileri memleketlerine dönemiyor.

KOOPERATİF FABRİKALARI MAYIS AYINDA ÖDEDİ

Türk Şeker'e sözleşmeli ekim yapan 140 bin pancar çiftçisi, günlerdir çapa avansının ödenmesini bekliyor. Özel ve kooperatif fabrikaları çapa avansını Mayıs ayında ödemesine rağmen, Özelleştirme İdaresi tarafından yönetilen Türk Şeker, çapa avansını çiftçiye ödememe konusunda ayak diretiyor. Alınan bilgilere göre ödemelerin 27 Haziran'a kadar da yapılmayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Milli Gazete