Çiftçi kuruluşlarının birlikte hareket etmemesinden dolayı çiftçi, bu yıl gübreyi pahalı kullandı. Özelleştirme ve kota uygulamasından dolayı zor günler geçiren pancar çiftçisinin bu yıl gübreyi de pahalı kullandığı ortaya çıktı. Gübre alımında geçmişte ortak hareket eden kooperatif fabrikaları, bu yıl özel alım yapınca bunun maliyeti pancar çiftçisine ağır oldu.

Bu yıl şeker pancarında şeker oranını yükseltme seferberliği başlatan Kayseri Şeker'in, pancar çiftçisine kullandırmak için aldığı gübreye, piyasa şartlarına göre 2 milyon 790 bin lira daha fazla ödeme yaptı.

KAYSERİ ŞEKER İLE PANKOBİRLİK ARASINDAKİ FİYAT FARKI!

Gazetemize gelen bir ihbar üzerine yaptığımız araştırmada, Pankobirlik'in fiyatlarıyla Kayseri Şeker'in fiyatları arasında çiftçinin aleyhine büyük farklar oluştuğu ortaya çıktı. 20 bin ton kompoze, 10 bin ton amonyum nitrat gübresi alan Kayseri Şeker, bu gübreler için tam 2 milyon 790 bin lira fazla ödeme yaptı. Pankobirlik kompoze gübrenin tonunu 415 dolardan alırken aynı gübreyi Kayseri Şeker 451 dolardan aldı. Nitrat gübresini de Pankobirlik 239 dolardan alırken, Kayseri Şeker 260 dolardan aldı. Bu rakamlara göre Kayseri Şeker, kompoze gübreye 2 milyon 160 bin lira, nitrat gübresine ise 630 bin lira fazla ödeme yaptı. Kayseri Şeker'in gübreyi bu yıl özel olarak kendisinin almasından dolayı pancar çiftçisine maliyeti 2 milyon 790 bin lira oldu.

Kayseri Şeker yetkilileri, gübrelerin pahalı alındığı yönündeki eleştirileri kabul etmezken, şeker pancarında şeker oranını yükseltmek için seferberlik başlattıklarını bundan dolayı da çiftçiye daha kaliteli gübreyi kullandırdıklarını iddia etti.

Kaynak: Milli Gazete