Tarımsal Laboratuvarlar Derneği Başkanı Ramazan Baykuş, açıklamasında şunları kaydetti:

“2016 yılında gerek laboratuvarlar gerek çiftçiler usulüne uygun analiz yapılmadığından dolayı Bakanlık 2016 yılında Toprak analiz desteğini kaldırdı. Çünkü ödenen 110 milyon TL destek hedefine ulaştırılmadı. Size gönderilen e-maili sayın çiftçi kardeşimiz bilinçli tarım yapmaktan ziyade ödeyeceği hizmet bedelin hesabını yapıyor.

Evet, şuanda yapılan analizler 2017 yılı üretimi için yapılan analizlerdir. 2017 yılında ödenecek toprak analiz desteği miktarı ancak Bakanlığa ayrılan bütçede tespit edilir. Bu tespit den sonra üretim yılı 2017 yılı olduğu için henüz gelmeyen yılın Bakanlar Kurulu kararı olunmaz.

Bakanlar Kurulu kararı o yıl içinden alınır ve o yıl içinde de genelge yayınlanır. Şuanda yapılan toprak analizleri sadece ekilecek arpa-buğday erken ekimi yapıldığı için şuanda yapılıyor. Ancak 2017'de henüz ekimi yapılmayan ürünler ise 2017 yılı içinde analizler yapılacaktır.

TOPRAK NUMUNESİ TEKNİK UZMANLAR TARAFINDAN YAPILMALI

Bakan beyin açıklamasında laboratuvarlara destek verileceğini ne kadar ne zaman ödeme yapılacağını da 2017 yılı bütçesinde ayırıp 2018 yılında laboratuvarlara ödeme yapacaktır. Laboratuvarlarda araziye gidip hizmet bedeli olarak 20-25 TL hizmet bedelini çiftçiden talep etmektedir. Çünkü çiftçi bilinçsiz bir şekilde toprak numunesini aldığından dolayı bu işin asıl temeli teknik uzmanlar tarafında alınmalıdır.

Bu sebepten dolayı araç personel giderleri olarak 90-100 km. mesafede bir parsele gitmesi için giderleri olacaktır. Ayrıca size e-mail gönderen çiftçi kardeşimizin temsilcisi olan TZOB ile ortak karar alınıp Bakanlık ile istişare edilmiştir.

LABORATUVARLAR DERNEĞİ OLARAK BASKI, EYLEM, PROTESTO ETMEDİK

Bizler Laboratuvarlar Derneği olarak herhangi bir baskı eylem protesto etmedik sadece Türk tarımı için bilinçli tarım yapmamız için birçok tarım örgütü ile görüşmeler yaparak tarımı kalkındırmak amacı ile 'toprak analizi yapılmadan' tarım olunmaz bunu bakan beye ilettik.

Ancak Bakanlık da işin teknik uzmanları ile görüşme yapıp bu işin doğru olduğunu kabul ederek toprak analizini zorunlu kıldı. Havza bazlı ürün yetiştirmeyi de zorunlu kıldı ona göre destek vereceğini de bildirdi. İl ilçe müdürlükleri de kesinlikle hiç bir çiftçimize 'toprak analizinizi yapmayın herhangi bir genelge gelmedi' demesi de yanlıştır. Sanmıyorum ki bunu diyeceklerini.

Çiftçiye hiç bir laboratuvar baskı yapmamaktadır. İsteyen yapar istemeyen yapmaz. Evet, tohum ve gübre toprağa düşmeyen yerler yapılacaktır ancak bunun yanında toprak analizi yapıldığında ilkbaharda atılacak olan yaprak gübresi dediğimiz gübrede bu analiz sonuçlarına göre tespit edilmektedir.

RANT PEŞİNDE DEĞİLİZ

Bu yıl sürenin dar olmasından kaynaklanan ve bilindiği gibi Türkiye'de olan darbeler yüzünden açıklama gecikmişti. Bu sebep ile çiftçimizin daha da mağdur olmaması sebebi ile 50 dekar ve üstü zorunlu kılınmıştır. Önümüzdeki yıllarda dekar baz alınmaksızın analizler yapılıp destekler ödenecektir.

Toprak analizin amacı 2017 yılı ilkbaharında yaprağa atılacak gübreyi de tahin etmektedir. Bizler laboratuvarlar olarak asla rant peşinde değiliz ve hepimiz bu ülkenin tarımı için çalışmaktayız.

Verdiğiniz sayı 200 civarı laboratuvarlarda yaklaşık 1500-2000 civarında Ziraat mühendisi ve teknik uzmanlar çalışmaktadır. Bizler ticaret değil emeğimizin karşılığını ve ülkemizi tarımda kalkındırmak için mücadele etmekteyiz.

Size e-mail gönderen çiftçimizin yazdığını haber etmeniz asılsız görüyor ve o şahısın tarım ile bilgisi olmadığını düşünüyorum. Bu ülkede bilinçli tarım yapmak için işin uzmanları olan Ziraat mühendisleri Ziraat teknikerleri tarafında usulüne uygun yapılmalıdır. Böyle kaynağı belli olmayan ve işin teknik uzmanlarının bilgisini almadan haber yapmanızı doğru görmüyoruz.