Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Ziraat Bankası yetkililerinden aldığı bilgiler doğrultusunda küçük ekipman kredisinin koşullarını başlıklar halinde şöyle özetledi:

KREDİ NOTU UYGUN OLAN KEFİLSİZ ALIYOR

Ziraat Bankası'nın verdiği küçük ekipman kredisinde kredi notu uygun olan çiftçi kefilsiz ve bir imzayla 48 ay vadeli 25 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullanabiliyor.

ÜST LİMİT 25 BİN LİRA

Küçük ekipman kredisinin üst limiti 25 bin lira. Bir çiftçi küçük ekipman kapsamında en fazla 25 bin liralık kredi kullanabilir.

Kredi için başvuran çiftçinin kredi notuna bakılıyor. Çiftçi, daha önce aldığı kredileri düzenli ödemişse, Ziraat Bankası veya diğer bankalarda kredi konusunda bir sorun yaşamamışsa ve ödeme gücünde bir sorun yoksa sadece tek imza ile 25 bin liraya kadar küçük ekipman kredisi alabilir. Kredi notu biraz daha düşük, ödeme kabiliyeti olan çiftçi ise bir kefille aynı krediyi kullanabilecek.

YÜZDE 50 FAİZ İNDİRİMLİ

Küçük ekipman kredisi yüzde 50 faiz indirimli veriliyor.

Çiftçi tek bir ekipman için değil, 25 bin lira limitini aşmamak kaydıyla bir kaç ekipman için kredi alabilecek.

Küçük ekipman kredisi kapsamında kredi alacak çiftçi, ekipmanı istediği yerden alabilir. Fakat, “Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle İlgili Tebliğ" esaslarına göre zirai kredilendirme belgesi olan yeni ve kullanılmamış küçük ekipman olması şartı var.

Kredinin vadesi 48 ay. Çiftçi isterse geri ödemeyi 1,3,6 veya 12 ayda bir yapabiliyor."

TARIMDAN HABER