Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2018 yılında yapılacak mazot desteğine değinerek, şunları kaydetti:

“Şimdi, Başbakanımız diyor ki: 'Deponun yarısı bizden.' Ama 2017 desteklerinde bunu göremiyorum Sayın Bakan. 2017 desteklerinin ayrıntısına da baktığımız zaman, 'Kullanılan mazotun yarısı devlettin' karşılığını göremiyoruz. Şöyle anlıyorum ben bunu: Çiftçiye 2017 yılında herhangi bir ödeme yapılmayacak, 2017 yılında kullandığı mazotun bedelinin yarısını 2018'de alacak. Herhalde öyle bir öngörü var çünkü mevcut bütçede bu rakam yer almıyor.

Çiftçi Tefecinin Eline Düştü!

Çiftçimizin borçlarına baktığımız zaman, gerçekten bankacıların, tefecilerin kıskacına düştüğünü görüyoruz. Daha önceki Tarım Bakanımız hep şunu söylerdi, 'ben dikkat ettim, taradım da, söylemediniz' çiftçiye verdiğimiz krediler şuralara çıkardık diye. Yani çiftçiyi daha çok borçlandırmayı bir başarı olarak sunuyorlardı. Sizde bunu görmedik. Çiftçinin borcunu değil üretimini artırmamız lazım. Yani bu anlamda sizin sunumunuzu daha doğru olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Şimdi, çiftçimizin kredi borçlarına baktığımız zaman, BDDK verilerine göre 2002 yılında sadece 530 milyon lirayken 2016 Eylül ayı itibarıyla 68,5 milyar liraya çıkmış. Yani yaklaşık 130 kat çiftçinin kredi borçlarında artış var. Sadece 2015 yılında yüzde 34 artış var Sayın Bakanım. Bu, gerçekten, çiftçimizin şu an ne durumda olduğunu açık bir şekilde gösteriyor.

İpoteksiz Arazi Kalmadı!

Zaten tarım bölgelerine gittiğimizdeki Konya'da da bunu görüyoruz. Çiftçimiz bankadan bankaya kredi kuyruklarında maalesef kredi alma çabası içerisinde ya da destek yattı mı, o parayı almanın peşinde. Borçlu olmadığı kesim çiftçimizin yok. İpoteksiz arazi kalmadı. Yani bankalara. Çiftçimizin bu duruma düşmesini, belki şunu söyleyebilirsiniz: 'Efendim, traktör alıyor, işte söküm makinesi alıyor, borçlanıyor.' Ama orada da şunu görüyoruz Sayın Bakanım: Bir atıl kapasite oluşuyor, bir kaynak israfı var. Yani baktığınız zaman, 100 dekar arazisi olan çiftçinin 100 beygirlik traktörü var. Yani biraz da gösterişe gitti, 'Mehmet Ağanın var, benim niye yok? O nun var, benim niye yok?' diye bir yarışa gitti."