Sur ilçesinde 10 adet büyükbaş, 5 küçükbaş ve 4 adet bitkisel üretim projesi olmak üzere toplamda 19 adet projeden 14 adeti tamamlanmış olup 420 bin lira hibe ödemesi yapıldı. Sur ilçesine 10 genç çiftçiye 60 düve dağıtıldı. Kırsal Kalkınma ve örgütlenme Şube Müdürü Bayram Sevinçer, Sur ilçe Müdürü Mahmut Akbaş ve teknik elemanların katıldığı düve dağıtımı 10 genç çiftçiye, kişi başı 6 büyükbaş olmak üzere toplamda 60 büyükbaş hayvan teslim edildi.

Ergani İlçesindeki 12 genç çiftçiye hibe destek projesi kapsamında 72 büyükbaş hayvan verildi.

Genç çiftçilere 72 düve dağıtımı için düzenlenen törene, Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Şefik Türker, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bayram Sevinçer, Ergani İlçe Müdür ve teknik elemanları ile çiftçiler katıldı.

Proje kapsamında Ergani ilçesinde 12 adet büyükbaş, 5 adet küçükbaş ve 5 adet bitkisel üretim projesi olmak üzere toplamda 22 adet projeden 17 adeti tamamlanmış olup 510 bin lira hibe ödemesi yapıldı.

12 GENÇ ÇİFTÇİYE 72 BÜYÜKBAŞ HAYVAN VERİLDİ

31 Ekim 2016 tarihinde Ergani ilçesinde 12 genç çiftçiye kişi başı 6 büyükbaş olmak üzere toplamda 72 büyükbaş hayvan Ergani Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen türenle teslim edildi.

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlanması amacıyla yapılan türende Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar birer konuşma yaptı.

Kaymakam Gürbüz ise yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “İlçemizden 12 genç çiftçimize büyükbaş hayvan dağıtımı yapılacak. Eminim çok da faydalı olacaktır. Ergani İlçesi Diyarbakır'daki tarımsal hibelerden en çok faydalanan ilçedir. Bu anlamda gereken desteği gösterdiği için İl Müdürümüze, ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

ERGANİ'DEN 50 MİLYON LİRALIK HAYVAN İHRAÇ EDİLDİ

Ergani İlçemiz tarımsal ve hayvancılık alanında çok önemli bir ilçe. Son kurban bayramında çiftçilerimizle olsun yetkili kişilerle görüştüğümüzde şunu söylediler; sadece bu kurban bayramında 50 milyon TL'ye yakın hayvan Ergani'den ihraç oldu. Demek ki Ergani'de besi için de hayvancılık yapılıyor, süt için de hayvancılık yapılıyor. Bu dağıtacağımız hayvanlar kombine hayvan denilen hem süt yönünden verimli hem de et yönünden verimli hayvanlardır. Son süt birliği başkanımızla yaptığımız görüşmede sonrada inşallah ilçemizde süt yönünden de bir atılım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Bu gün yaklaşık 30 bin lira kişi başına bir hibe yapmış oluyoruz. 12 çiftçimizi düşünürsek 360 bin liralık bir hibe ama bunu aile olarak düşünürsek 12 ailemizi Allah izin verirse iş sahibi yapmış olduk. Aslında iş vermek işte budur."

245 PROJEYE HİBE DESTEĞİ YAPILACAK

Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atalar, konuşmasında şunları söyledi: “Diyarbakır'da bu yıl başlatılan Genç Çiftçi kapsamında uygulamaya konulan projelerin birinde dağıtım törenini icra etmiş bulunuyoruz. İlimiz yaklaşık olarak 245 tane projeye hibe desteği ödemesi yapılacaktır. Bu hibe desteği 245 projenin 22 adedi Ergani ilçesinde uygulanacaktır ve 22 projenin 17 tanesi hayvansal üretim, 5 tanesi de bitkisel üretim olmak üzere toplam 22 projeye 660 bin lira değerinde bir hibe ödemesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Genç Çiftçi Projesi nedir? Ne amaçla uygulamaya konuldu biraz da bununla ilgili bilgi vermek isterim. Bakanlığımız tarafından özellikle 18-41 yaş arası genç çiftçilerimizin kırsal alanda istihdamını sağlayarak en verimli çağlarında kırsal şartlarda, doğduğu yerde üretim yapması ve orda kalmasını sağlamak amacıyla proje yürürlüğe konmuştur.

Gençlerin son zamanlarda özellikle bu uğraşılarını teşvik etmek amacıyla kişi başına 30 bin lira olan bu proje inşallah kırsal alandaki istihdamı arttıracaktır ve buradaki üretimi daha da geliştirecektir. Bu projenin başarısı sizlerin göstereceği bu çabalara bağlı. Biz bu kapsamda olanaklarımızı seferber ettik ve bu şartları sağladık. İnşallah önümüzdeki sene ve bir sonraki sene de bu projenin devamı yine uygulanacak ve hep beraber bunun meyvelerini inşallah kısa bir süre içerisinde göreceğiz.

Genç Çiftçi projesine ait hayvanların temini Tarım İşletmelerinden yapılmakta olup diğer hayvanların nakil ve teslimat işlemleri ileriki günlerde devam edecek. Bu proje ile hayvan sahibi olan girişimcilerin üretimleri her aşaması kontrol altında olacak."