Bu kapsamda, Gaziantep Bölge Birliği'ne bağlı Elbeyli Tarım Kredi Kooperatifi ortağı Ahmet Çevik'e tarımsal amaçlı römork üzerinde kurulu güneş enerji sistemi teslim edilirken ortağın arazisinde de tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe, Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Bölge Müdür Yardımcısı Raif Atayık, Kooperatif Ziraat Mühendisi Ömer Durkal, kooperatif ortakları ve bölgedeki diğer çiftçiler katıldı.

Yöre çiftçisinin yaptığı üretime daha iyi nasıl katkıda bulunacakları konusunda araştırma yaptıklarını ifade eden Bölge Müdürü Aksoy, “Bölgemizde yeni tanınmaya başlayan güneş enerji sisteminin tarımsal amaçlı olarak kullanılması Bölge Birliğimiz tarafından desteklenmektedir. Bölgemizde konunun öneminin daha iyi anlaşılması amacıyla ilgili firmalar ile çeşitli toplantılar yapmaktayız. Bu sistemin yaygınlaştırılması ile tarımda önemli bir sorun olan sulamada elektrik enerjisi giderleri azaltılacak ve çiftçilerimiz enerji masrafları açısından rahat bir nefes alacaktır. Bölgemizde ışıklı gün sayısının fazla olmasını da dikkate alarak güneş enerji sistemlerinin yöremiz çiftçileri tarafından hızlı bir şekilde benimseneceği kanaatindeyiz. Sistemin römork üzerinde olması da ayrıca çiftçilerimize farklı tarım arazilerinde kullanım kolaylığı sağlayacaktır.” dedi.

Kooperatif ortağı Ahmet Çevik de, Bölge Birliği ve Kooperatif tarafından güneş enerjisi sistemleri ile ilgili düzenlenen eğitim toplantılarına katıldığını ifade ederek; “Sistemin faydalarını analiz ettim ve bu sistem ile birlikte tarımsal üretimde önemli bir sorun olan enerji masraflarını minimize edeceğimi düşündüm. Elbeyli Kooperatifi aracılığıyla güneş enerjisi sistemi kurdurmaya karar verdim. Sistemi kurdurduktan sonra iki farklı kuyudan su çekerek sulama yaptım. Römorklu sistem olmasından dolayı sistemi bir tarladan başka bir tarlaya kolay bir şekilde taşıyabiliyorum. Sulamanın yanında römorklu sistem ile ev için gerekli olan günlük enerji ihtiyaçlarımızı da karşılayabiliyorum. Bu sistemi kredilendirdiği için Tarım Kredi Kooperatifleri'ne teşekkür ediyorum. Ayrıca, 50 dekarlık tarlam için de yine Kooperatif aracılığıyla damla sulama sistemi almayı planlıyorum.” şeklinde konuştu.

Tarım Kredi / Hikmet DEMİREL / GAZİANTEP