Fındık bitkisinin gövdesi tam dinlenme döneminde sıfırın altında 25 dereceye kadar dayanabildiğini aktaran Kırmacı, “İlkbaharın geç donları, tomurcukların kabardığı, karanfillerin sap oluşturmaya başladığı dönemde sıfırın altında 2 dereceden itibaren fındığa zarar vermektedir. Yeni oluşmaya başlayan meyveler dona karşı çok hassastır. Hasar oranı donun şiddeti ve süresine bağlı olarak değişmektedir" dedi.

BÜYÜK KAYIPLAR

Geçmiş yıllarda meydana gelen zirai don nedeniyle fındıkta büyük oranda ürün kayıpları meydana geldiğini hatırlatan Kırmacı, "İklim değişiklikleri nedeniyle kış aylarında son yıllarda sıcaklıklar yüksek seyretmektedir. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık, diğer bitkilerde olduğu gibi fındıkta da bitkinin erken uyanmasına neden olmaktadır. Erken uyanan bitki ise soğuklara karşı hassas hale gelmekte, ilkbaharda meydana gelebilecek dondan büyük oranda zarar görmektedir. Üreticiler don zararına karşı bahçelerini gözlemleyerek ve iklim verilerini dikkate alarak tedbirlerini almalıdır. Aksi durumda sarf ettikleri emek ve masrafların karşılığını alamayabilirler." şeklinde konuştu.

ALINACAK ÖNLEMLER

Kırmacı, don zararından korunmak için alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:

Bahçenin değişik yerlerinde özellikle rüzgarın geldiği yönde bol duman veren sap, saman, kuru ot, fındık zurufu, paçavra gibi maddeler yakılarak bitkilerin ve arazi yüzeyinin duman içinde kalması sağlanmalı

Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılabilir. Böylece su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesi önlenir.

Toprağın üzeri hasır, plastik örtü ile kaplanarak ısı kaybı önlenebilir. Bazı kimyasal maddeler kullanılarak sisleme yapılabilir.

Havaya su buharı püskürtülerek nem oranı artırılır.

Bahçenin uygun yerlerine konulacak vantilatör ile hava sirkülasyonu sağlanarak soğuk havanın birikmesi önlenebilir.

Bahçenin uygun yerlerinde odun, kömür, lastik gibi maddeler yakılarak ısıtma yapılabilir.