Ordu'da TMO'ya fındık veren üreticilerin anlattıklarına göre, serbest piyasada 53-54 gelen randıman TMO'da 49'u geçmiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındığa yabancı olduğunu belirten fındık üreticileri, tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:

TMO BUĞDAY ARPA ALIR GİBİ FINDIK ALIYOR!

“Fındık bir başka ürüne benzemez. Buğday, arpa, nohut alır gibi fındık alınmaz. Fındığın randımanının alınış metodu bellidir. Randıman elle kırılır ve teraziyle tartılır. İçerisindeki çürük ve bezik fındık seçilir. TMO fındıkları makineyle kırıyor. Bu işlem sırasında fındıkta kayıp yaşanıyor ve bu da randımana yansıyor.


TMO Genel Müdüründen 'randıman' açıklaması Haber için tıklayın


Randıman alırken fındığın içerisinde bulunan pikola tabir ettiğimiz fındıklar buruşuk sayılır. Pikola fındık buruşuk değil aksine sağlam fındıktır. Bunları anlatamıyoruz. Aynı bahçeden toplanan aynı şartlarda kurutulan fındıktan tüccara verdiğimizde randıman 54-55 geliyor. TMO'da aynı fındık 49'u geçmiyor.

RANDIMAN GÖREVLİLERİNDEN KAYNAKLANIYOR!

TMO'nun aldığı fındıklarda randımanların bu kadar düşük gelmesi fındığın kalitesi kadar randıman görevlisinden de kaynaklanmaktadır.

TMO 50 randıman üzerinden üreticiye kg başı 10 TL ödüyor. 50'nin altında gelen her randıman için üreticinin 200 kuruş kaybı oluyor. Aynı şekilde 50'nin üzerinde gelen randıman için de üretici kg başı 200 kuruş kazanıyor.

Sayın Bakanımız fındık alım şartlarını sürekli çiftçi lehine değiştirdi ama sahaya hiçbiri yansımadı. Tarım teşkilatımızın üretim gayretleri, sayın Bakanımızın alım politikalarındaki gayret ve iyi niyet tamamen boşa gitmiştir. Bu uygulamalarla fındık üreticisi küstürülmekte ve hükümetin fındık politikası başarısız gösterilmektedir"