Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşil Altın Gübre Bilgilendirme ve Dağıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Mesut Cimrin, Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Bölge Müdür Yardımcıları Raif Atayık ve Levent Uslu, Yönetmen İdris Akkaya, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Kiraz Yetiştiricileri Birliği Başkanı Enver Yıldız ve çiftçiler katıldı.

Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2014 yılında Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kuruldu. Kurulduğu bu zamana kadar Ziraat Odalarıyla, Damızlık Koyun Yetiştiriciliği Birliğiyle, Arı Yetiştiricileri Birliğiyle çeşitli proje uygulamaları yapıldı. Şu anda başka bir projenin uygulamasını sergileyeceğiz. Kiraz Üreticileri Birliği ile gübre dağıtım projesini yapacağız. Toprağa bitki besleme etmenlerini vermemiz gerekir ki topraktan sebze, meyve, çeşitli mahsuller alalım. Kiraz Üreticileri Birliğini Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak desteklemekteyiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin hanımefendinin talimatlarıyla siz değerli üreticilerimize taban gübre dağıtımı kapsamında bir proje başlatılmıştır. Tabi bu hizmetleri faaliyete geçirirken çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerini tercih ediyoruz." dedi.

Yılmaz, “Gaziantep ili toplamda 680 bin hektarlık bir arazi yapısına sahip. Bunun 370 bin hektarı tarım arazisidir. 195 bin hektarı da meyve bahçesidir. 11 bin hektar kiraz üretimi bulunmaktadır. Gaziantep'in kiraz üretimi kaliteli ve ihraç pazarlamasına uygundur. En çok kiraz üretimini yapan ilçemiz Şehitkamil. Şehitkamil'de de 7 bin hektar alanda kiraz üretimi yapılmakta. Kiraz üretiminden pazarlama konusuna kadar elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Yığınlı Mahallesinden toprak numunesi alınarak analiz için Tarım Kredi Kooperatiflerinin şirketi olan Gübretaş'a gönderildi. Sonuçlara göre 'Yeşil Altın Gübre Dağıtım Projesi'nin uygulamasını yaptık." ifadelerini kullandı.

Bölge Müdürü Mehmet Aksoy da “Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Gaziantep'in tarımına ve çiftçilerine yapmış olduğu destek projelerinin bir tanesini daha burada gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Burada kiraz üreticilerinin oluşturmuş olduğu birliğin kimyevi gübre desteklemesi konusunda büyükşehir belediyesi bünyesindeki Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu projeye paydaş ve tedarikçi olarak tercih edildik. Tarım Kredi Kooperatiflerinin şirketi olan Gübretaş Firmasınca toprak analizi gerçekleştirilerek, kirazda kullanılacak olan Yeşil Altın Gübresi belirlendi ve tedariği yapıldı." dedi.

Aksoy, sözlerini “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçilerimizin daima hizmetinde olacağız. Çiftçilerimizi, hükümetimizin sunmuş olduğu desteklerden faydalanmak üzere birim kooperatiflerimize davet ediyoruz." şeklinde sürdürdü.

Bitkinin gelişebilmesi için topraktan gerekli mineralleri almasının önemli olduğuna bunun için de toprak ve bitki analizi yapılması gerektiğine vurgu yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Mesut Cimrin, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Gübretaş tarafından yapılan toprak analizlerini yorumladı. “Esas olarak yaptığımız işlem şu; bitki nerden alacak besin elementlerini, - topraktan, toprakta ne var? Tabi toprakta bunların miktarları farklı farklı total miktarlar var birde bitkinin alabileceği miktarlar var. İşte bu analizlerde biz bitkiyi taklit ediyoruz.

Başka bir ifade ile bitkinin topraktan aldığı alabileceği miktardaki besin elementlerini belirliyoruz. Bunu belirledikten sonra bizim bitkimiz bu bölgede ortalama ne verim verir ve bu verim ile çıkardığı aksam ile ne kadar besin elementi kaldırır ona bakarız. Bitkinin topraktan aldığı besin elementi ile ihtiyacı olan besin elementi arasındaki fark, bitkiye vermemiz gereken farktır. Fazla verdiğimizde, yemeğe fazla yağ konduğunda ne oluyorsa bitkiye de o olur." diyerek analizle yapılan işi özetleyen Cimrin, bitkinin ihtiyacı olan besin elementlerinin ihtiyacı kadar verilmesi gerektiğini belirtti.

Plaket takdiminin ardından toplantı 'Yeşil Altın Gübresi'nin dağıtımı ile sona erdi.

Kaynak: Hikmet DEMİREL / Tarım Kredi Kooperatifleri