TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 
Bakanlar Kurulu kararına göre çiftçiye yüzde 8'den kullandırılması gereken tarımsal krediler, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2012 yılında yaptığı bir anlaşmadan dolayı yüzde 22,5'dan kullandırılıyor. Bunlardan haberi olmayan çiftçinin borcu ise katlanıyor.
Türkiye'de hiçbir sektörde yüzde 22.5 karlılık oranı bulunmazken, çiftçinin kullandığı krediden yüzde 8 doğrudan yüzde 12.5'de gizli faiz tahsil ediliyor. Bu durum ülke tarımının neden yerlerde sürdüğünü acı bir şekilde gözler önüne serdi.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasa faizlerine bile karşı çıkarken çiftçiye yıllardır kanunsuz faiz uygulandığı ortaya çıktı. Milli Gazete, çiftçinin kullandığı tarımsal kredilerde büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Bakanlar Kurulu kararına göre tarımsal kredilerde faiz oranı yüzde 8 olmasına rağmen, çiftçiye kanunlara aykırı olarak piyasa faizi ile kredi kullandırılıyor. Kanunsuz faizden dolayı çiftçi üretimden çekilirken, Türkiye birçok üründe ithalata bağımlı hale geldi.

KANUNSUZ FAİZ ÇİFTÇİDEN NASIL TAHSİL EDİLİYOR?

Bilindiği üzere Türkiye'de indirimli tarımsal krediler, çiftçiye sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından veriliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri de çiftçiye verdiği tarımsal kredileri, Ziraat Bankası'ndan tahsis edilen kaynaktan kullandırıyor. Ziraat Bankası 2012 yılına kadar Tarım Kredi Kooperatiflerine indirimli kredi kullandırırken, bu tarihte yapılan 'özel bir anlaşma' ile Ziraat Bankası artık Tarım Kredi Kooperatiflerine kullandırdığı kaynağı ticari faiz oranından vermeye başladı.

Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği tarımsal kredileri ticari kredi olarak veriyor. Yani piyasa faiz oranlarından kullandırıyor. Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredi'de aradaki farkı çiftçiden 'kaynak kullanım ücreti' olarak tahsis ediyor. Her faiz yükseldiğinde Tarım Kredi'nin kaynak kullanım ücreti de artıyor. Dolayısıyla yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de farkına varmadan yükseliyor.

GİZLİ FAİZ SÜREKLİ ARTIYOR!

2012 yılında ticari kredilerdeki faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranları bir birine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriği pek fark edilmedi. Ancak daha sonra piyasa faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte Tarım Kredi Kooperatifleri de aradaki farkı 'kaynak kullanım ücreti' adı altında çiftçiden tahsil etmeye başladı. Piyasa faizleri yükseldikçe, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden aldığı 'kaynak kullanım ücreti' yani gizli faiz de arttı.

GİZLİ FAİZDEN ÇİFTÇİNİN HABERİ OLMUYOR!

Gelinen noktada piyasa faizleri yüzde 22,5'lara çıkarken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 'kaynak kullanım ücreti' de yüzde 12,5 ile zirve yaptı. Yani Tarım Kredi'den yüzde 8 indirimli tarımsal kredi kullanan çiftçi, yüzde 12,5 oranında da 'kaynak kullanım ücreti' adı altında ayrı bir faiz ödüyor. Kredi kullanırken ekteki belgeleri tam okuyamayan çiftçi, 'gizli faizden' ancak kredisini öderken haberdar oluyor.

KREDİ MALİYETİ YÜZDE 8'DEN YÜZDE 22.5 ÇIKIYOR!

Türkiye genelinde örgütlü bulunan Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı var. Tarım Kredi'den yüzde 8 indirimli tarımsal kredi kullanan çiftçinin kredi maliyeti, yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti yani gizli faiz, yüzde 1 bina bağış fonu ve yüzde 1'de destekleme fonu ile birlikte yüzde 22.5'a çıkıyor. Yani 100 lira kredi kullanan çiftçi, bu borcunu ancak 122.5 lira olarak kapatabiliyor.

TİGEM tohumda kan kaybediyor! Sertifikalı tohumluk satış rakamları CİMER'den bile saklandı! TİGEM tohumda kan kaybediyor! Sertifikalı tohumluk satış rakamları CİMER'den bile saklandı!

ÇİFTÇİNİN ÜRETİM YAPMASI İMKANSIZ HALE GELDİ!

Türkiye şartlarında hiçbir sektörde yüzde 22.5 oranında karlılık bulunmazken çiftçiye yüzde 22.5 maliyetle kredi kullandırılması ülke tarımının neden içler acısı duruma düştüğünü gözler önüne seriyor. Bu şartlarda çiftçinin üretim yapması imkansız hale gelirken, bu konuda yetkililerin bir çözüm üretmemesi ise düşündürücü bulunuyor.

ZİRAAT BANKASI GERİ ADIM ATMIYOR!

Geçmiş dönemde Tarım Kredi Kooperatifleri bir girişimde bulunsa da Ziraat Bankası'nın bu konuda geri adım atmadığı kaydediliyor. Konunun ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çözülebileceği belirtilirken, yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de bu konuda bir adım atması bekleniyor.