Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı çalışmayla, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürecek yeni bir adım atıldı. Bakanlık tarafından altyapısı hazırlanan uygulamayla, çiftçiler, Ortak Makine Kullanım Kooperatifleri kurabilecek. Böylece, çiftçiler ihtiyaç duydukları traktör, biçerdöver, pulluk, ilaçlama makinesi, dikim makinesi gibi tüm ekipmanlarını satın alıp ortak kullanabilecek. Maddi olarak tek başına traktör almakta zorlanan çiftçi, ortak kullanımla rahat edecek. Bir traktörün de bir ay kullanılıp, 11 ay paslanmasının önüne geçilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çiftçilerin Ortak Makine Kullanım Kooperatifi kurabilmesi için düzenleme yaptı. Fransa, Kanada ve Kore gibi ülkelerde uzun yıllardır kullanılan modelle, çiftçiler, tek başlarına edinemedikleri tarım makinelerini, ortak kurulacak kooperatif ile satın alabilecek. Böylece, tarım makineleri düşük maliyetle alınacak ve kooperatif ortakları da bu makineleri ortaklaşa kullanacak.

Üreticinin tek tek makine alması sonucunda meydana gelecek kaynak israfının da önüne geçilecek. Yetiştirilen ürünlerin ekim, toplama, nakliyesi için gereken tüm araçlar, düşük maliyetle çiftçinin kullanımına sunulacak.

İLK ÖRNEK AMASYA'DA

Uygulamanın ilk örneği için Amasya'daki sığır yetiştiricilerinden başvuru geldi. Bakanlık, kooperatif kuruluşuna da onay verdi. Böylece kooperatif, edineceği her türlü tarım makinesi ve aletini düşük maliyetle ortaklarına kullandıracak.

Kooperatifler aracılığıyla ortak satın alma yöntemiyle maliyetlerin düşürüleceğine dikkat çeken bakanlık yetkilileri, “Bir sezonda bazen bir traktör sadece 10 gün kullanılabiliyor. Traktör gibi araçlar, 15 gün, 1 ay kullanılıp kalan aylarda boş kalıyor. Kooperatif ortakları, isterlerse boşa çıkan makineleri üye olmayan çiftçilere de bedeli karşılığı kullandırabilecek" dedi.

Kaynak: Deniz Çiçek / Habertürk