ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2017 yılında tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin uygulama tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

6 İLDE UYGULANACAK

Buna göre; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta elektrik borcu bulunan çiftçilerin 2017 yılı desteklerine bloke konulacak. Çiftinin muvafakati ile elektrik borcu şirkete aktarılacak ve kalan kısım çiftçiye ödenecek.

Sistem şu şekilde işleyecek:

Şirket, tarımsal sulamada elektrik kullanan ve alacaklı olduğu çiftçilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile beraber alacak tutarını Bankaya iletecek.

Bakanlık tarafından Bankaya iletilen tarımsal destekleme ödemesine esas icmallerdeki çiftçilere veya tüzel kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile Şirket tarafından Bankaya iletilen elektrik borcu bulunan tüketicilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarasının eşleşmesi halinde, 2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca destekleme bedeli blokeli hale gelecek ve Banka bu bedelleri çiftçiye ödemeyecek.

Bloke konulmuş fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretim destekleme hakedişinin çiftçiye ödenebilmesi için, Şirketin borcun ödendiğini Bankaya bildirmesi gerekir. Bu bildirim yapıldıktan sonra destekleme alacağı hak sahibine ödenir.

Çiftçinin, Bankaya müracaat ederek, Şirket tarafından bildirilen borcun karşılığı meblağın Şirket hesabına aktarılmasını talep etmesi halinde; usulüne uygun düzenlenmiş EK-1'de bir örneği yer alan Muvafakatnameye göre çiftçinin hak ettiği destekleme tutarından, Şirket tarafından Bankaya bildirilen borç miktarı kadar kısım Şirket hesabına aktarılır. Aktarım işleminden sonra çiftçinin bakiye alacağı kaldığı takdirde kalan tutar çiftçiye ödenir.