Polatliduatepegazetesinden Tevfik Emre Efe'nin haberine göre, son 5 yıldan bu yana ertelenen borçların bu seneki düşük verimler ile ödenmesinin mümkün olmadığına işaret eden çiftçiler, “Acilen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğüne talimat verilerek takibe düşen ve icralık olan kredi borçlarına dair olan işlemlerin durdurulmasını ve akabinde de borçların ödenebileceği şekilde yapılandırılmasını istiyoruz" dedi.

Polatlı Muhtarlar Derneği, çiftçi borçlarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

SORUNUMUZU İLETMEDİĞİMİZ YER KALMADI!

Yapılan açıklamada “Daha önceden defalarca Polatlı Ziraat Odası, İlçe tarım müdürlüğü Polatlı Muhtarlar Derneği ve her zaman vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarımız, AK Parti ilçe başkanı Polatlı çiftçimizin üretimde yaşadığı tüm sorunları, sıkıntıları rapor halinde gerekli mercilere ve kişilere iletmiştir. Fakat bu konu hakkında şuana kadar herhangi bir sonuç alınamadı. Son olarak da tüm muhtarlarımızın mührü imzası ile Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Tarım Bakanımız, Maliye Bakanımıza evraklar gönderilmiştir. Hükümetimizden acil olarak talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“2012 ila 2016 yılları arasında meydana gelen çeşitli afetlerden dolayı (dolu, sel, kuraklık vb.) çiftçilerimizin TC Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenmiştir. 2017 yılında da yine ilçemizde meydana gelen dolu ve sel gibi afetlerin yanında yağışların da yetersiz olmasından ve zamanında yağmamasından dolayı çiftçilerimiz verim kaybı yaşamış olup, ilgili kuruluşlarına olan kredi borçlarını ödemekte zorlanmaktadırlar.

BU BORÇLARIN ÖDENMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Son 5 yıldan bu yana ertelenen borçların bu seneki düşük verimler ile ödenmesi mümkün görünmemektedir. Daha önce tüm muhtarlar adına Muhtarlar Derneği Başkanlığımız borçların yapılandırılması için ilgili kuruluşlara dilekçe ile müracaatta bulunmuş olup, ancak şu ana kadar herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Bu talep tüm siyasi temsilcilere Mayıs 2017 ayından itibaren çeşitli aralıklar ile iletilmiştir.

5 YILIN BORÇ YÜKÜ İCRA YOLUYLA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR!

Tarımda sürekliliğin sağlanması, çiftçimizin üretimden vazgeçmemesi gibi faktörler göz önüne alındığında son 5 yılın borç yükünün bir anda icra yoluyla alınması ülkemizin tarımına ve hayvancılığına oldukça büyük zararlar verecektir.

BORCUMUZU ÖDEMEYELİM DEMİYORUZ

Çiftçimiz olarak borçlarımızı ödemeyelim demiyoruz, ancak bizlere bir ödeme kolaylığı adı altında yapılandırma istiyoruz. Şu anda Polatlı ilçemizde çiftçimizin çoğunun borçlarının ödeme zamanı gelmiş olup takibe düşmüştür. Bundan önce yapılan şifai görüşmelerde bu yapılandırmanın yapılacağı söyleniyordu, ancak şimdi gelinen noktada bu yapılandırmanın olup olmayacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmıyor.

ZİRAAT VE TARIM KREDİ ALACAĞININ PEŞİNE DÜŞTÜ

Bundan sonra da banka ve tarım kredi alacağının peşine düşmektedir. Çiftçimiz buna henüz hazırlıklı değil ve bu kredi borcunun hepsini bir anda ödeme imkanı da yoktur. Takibe düşen ve icralık olan çiftçilerimizin ve kefillerinin bir daha kredi çekme imkanı olmayacağından çiftçilik hayatları da bitecektir.

İŞLEMLER DURDURULMALI

Sonuç olarak; acilen TC Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğüne talimat verilerek takibe düşen ve icralık olan kredi borçlarına dair olan işlemlerin durdurulmasını ve akabinde de çiftçimizin bu borçlarını ödeyebileceği şekilde yapılandırılmasını istiyoruz."

TARIMDAN HABER