ÖZEL HABER / Konuyla ilgili olarak Bakan Çelik'e 15 soru yönelten Durmaz, tarımsal kredi almak suretiyle borçlanan toplam çiftçi sayısı ile çiftçilerin toplam borç miktarının ne kadar olduğunu sordu. CHP'li Durmaz, hazırladığı önergede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten şu soruların yanıtlanmasını istedi.

CEVAPLANDIRILMASI İSTENİLEN SORULAR

1- Tarımsal kredi almak suretiyle borçlanan toplam çiftçi sayısı kaçtır?

2- Kredi borçları sebebiyle mülküne haciz gelen çiftçi sayısı kaçtır? Bu sayı, oransal olarak, son 10 yıllık zaman diliminde nasıl bir seyir izlemiştir?

3- Özel ve kamu bankalarına ve tarım kredi kooperatifine borçlu çiftçi sayısı kaçtır?

4- Çiftçilerin toplam borç miktarı ne kadardır?

5- Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçinin borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz?

6- Kamu ve özel bankalara borcunu ödeyemeyen çiftçinin, esnaf ve vatandaşların ne kadarının toprakları bankalara gitmiştir? İpotekli tarımsal arazi miktarı kaçtır?

7- Çiftçinin ve köylünün borç yükü altında, ekonomik sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekerek, tarım sektörüne yönelik kapsamlı bir üretim desteği planlaması yapmayı düşünüyor musunuz?

8- Elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçinin elektriği kesilmekte ve haftalarca sulama yapılamamaktadır. Bu anlamda tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının yapılandırılması için girişimde bulunacak mısınız?

9- Tokat ve ilçelerinde tarım arazilerini korumak, üretimi arttırmak için çalışmalarınız nelerdir? Önümüzdeki süreçte bölgesel ölçekte bir planlama söz konusu mudur?

10- Tokat özelinde kredi borcu olan çiftçi sayısı kaçtır? Bu sayının ülke genelindeki borçlu çiftçi sayısına göre oranı nedir? Borçların uzun vadeli yapılandırılması hakkında bir çalışmanız var mıdır?

11- Haciz tehdidiyle karşı karşıya kalan çiftçinin yabancı bankalara olan borcu ne kadardır? Özel bankalara ipotekli tarla ve arazilerin sayısı nedir?

12- Üreticilerin, gübre ve tohum için tefecilere borçlandığı doğru mudur? Üreticinin borçlanmayla üretim yapmaya çalışması doğru mudur?

13- Bu konuda üreticiye destek sunmayı, borçları yapılandırmayı ya da ertelemeyi düşünüyor musunuz?

14- Borçlu üretici için devlet hibe destekleri vermeyi düşünüyor musunuz?

15- Bankaların çiftçi kayıt sistemindeki bilgileri elde ettiği doğru mudur? Çiftçi kayıt sistemi nasıl tutulmaktadır? Güvenliği hangi kurumlarca denetlenmektedir?