Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin 2017 yılı içinde ödemeleri gereken kredi borçları bir yıl ertelendi.

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine karar verildi. Bakanlar Kurulunun konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

ÇİFTİ KISMEN RAHATLAYACAK!

Ancak tabanda çiftçi, kredi borçlarına yönelik kapsamlı bir yapılandırma bekliyordu. Çünkü son 4-5 yıldır doğal afetlerden dolayı borçlar sürekli ertelenirken, bu durum çiftçinin borç yükünü ciddi anlamda artmasına neden oldu. Borç erteleme kararı çiftçiyi biraz olsun rahatlatacak olsa da borç yükünün daha da artıracak.

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINDA SOMUT BİR ÇALIŞMA YOK!

Diğer yandan çiftçinin birikmiş borçlarının yapılandırılmasına yönelik ise şekillenmiş bir çalışmanın olmadığı kaydediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, borçların yapılandırılmasından yana olsa da Maliye Bakanlığı'nın bu duruma kesinlikle karşı çıktığı kaydediliyor.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

1/1/2017 tarihinden 31/12/2017 tarihine kadar Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup Bakanlığın görev alanı içerisinde yer alan tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

YÜZDE 30 ZARAR GÖRENLER YARARLANACAK

Buna göre, gerçek ve tüzel kişilerden ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az %30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişilerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan ve hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.

TARIMDAN HABER