Bir yandan üretim maliyetlerinin artması bir yandan iklim değişikliği 98 bin 409 çiftçiyi üretimden kopardı. Üretimden çekilen çiftçi sayısı bakımından Akdeniz Bölgesi ilk sırada yer alırken onu Orta Anadolu izledi.

Türkiye'nin turfanda ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan, yaş meyve sebze deposu olan ve ekonomisi tarımla canlanan Antalya'da son bir yılda 2 bin 500 çiftçinin faaliyetini sonlandırdığı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, işsizliğin Türkiye'nin ve Batı Akdeniz'in en önemli sorunları arasında yer aldığını vurgulayarak, Antalya'da eylül ayında 3 bin 400 kişinin işsizlik ödeneği alabilmek için başvuruda bulunduğuna dikkat çekti.

Kamuda arttı

Antalya gibi 12 ay boyunca tarımsal üretimin yapılabildiği ve tarım ürünleri ihracatının 1 milyar liraya yaklaştığı bir kentte çiftçi sayısının azaldığına dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, “Bakıyoruz ki tarım kenti Antalya'da çiftçi sayısı geriliyor. Bu geleceğimiz için kaygı verici bir durum. Son bir yılda Antalya'da 2 bin 500 çiftçi faaliyetini sonlandırmış, 45 bine yakın çiftçi sayımız bu yıl 42 bine kadar gerilemiştir.

Antalya, çiftçi sayısındaki azalma bakımından Türkiye'de 11. sırada yer almıştır" değerlendirmesinde bulundu. Antalya'da çiftçi sayısı azalırken kamu çalışanı sayısında hem aylık hem de yıllık bazda önemli artış olduğuna dikkat çeken Ali Çandır, “Antalya kamu çalışanı sayısı bir yıl içinde 4 bine yakın artışla 70 bine yaklaşmıştır. Bunun anlamı çalışanların mevsimlik kazanç ve risklerden sıyrılıp, sırtını devlete dayama düşüncesinin hâkim olduğu gerçeğidir" diye konuştu.

Üretim maliyetleri artan ve kazancı her geçen gün azalan çiftçinin, başka alanlara yöneldiğini kaydeden Çandır, “Antalya olmak üzere ülke genelinde daha az işsizimizin olmasını istiyorsak, reçetemizin başında tarım yer almalıdır. Tarımı girdi olarak kullanan sanayi ile desteklenen bir politika sepeti, verimli toprağımızın betona dönüşmesine engel olacaktır. Bu da tüketicimizin daha ucuz ürüne ulaşması, üreticimizin daha çok üretme, emekçimizin ekmek bulma derdine çare olacaktır" dedi.


Kaynak: Cumhuriyet