Çukurova'da çiftçinin sorunlarını gündeme getirmek için yayın yapan ciftcikulubu.net'de konuyla ilgili olarak çarpıcı bir değerlendirmeye yer verildi. Ciftcikulubu.net'te geçtiğimiz Şubat ayında yayınlanan 'Çiftçi Kaliteli Elektrik Kullanamıyor' başlıklı değerlendirmede şunlar kaydedildi:

DEVLETİN ASLİ GÖREVİ

“Devletin asli görevlerinin başında yurttaşlarının temel gereksinimlerini karşılamak ve bu amaçla organizasyon ve düzenlemeler yapmak gelir. Nerede yaşarsa yasasın, ne hizmet görürse görsün, enerji insanların en temel ihtiyaçlarından birisi haline gelmiştir. Devletin bu konuda yaptığı faaliyet ise kamusal hizmettir. Dolayısıyla bu kamusal hizmetten her yurttaşın en kaliteli şekilde yararlanma hakkı bulunmaktadır.

SU POMPALARI TRAKTÖRLE ÇALIŞTIRILIYOR

Çiftçi de her yurttaş gibi devletin sağladığı bu kamusal hizmetten yararlanmak istemekte, evinde ya da üretim faaliyeti sırasında kullandığı tarım alet ve ekipmanlarının bir kısmını elektrik ile çalıştırmayı arzu etmektedir. Haksızlık etmeyelim. Çiftçinin aldığı bir elektrik hizmeti vardır. Ancak bu hizmet kalitesizdir. Kalitesiz elektrik hizmeti nedeniyle bırakın tarımsal sulamada kullandığı aletleri çalıştırmayı, evindeki cihazlar bile sağlıklı çalıştıramamaktadır.Su pompaları traktörle çalıştırılmakta, saatlerce mazot yakılmaktadır.

BAŞVURULAR OLUMSUZ SONUÇLANIYOR

Çiftçimizin, özelleştirme öncesi ve sonrası dağıtım şirketlerine yaptığı sayısız başvurular hep olumsuz sonuçlanmış, ya ciddiye alınmamışlar yada kendilerine hep TRAFO kurmak gibi, gereksiz ve pahalı çözümler dayatılmıştır.

UMUTLAR HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞTÜ

Çukurova Bölgemizde faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketi bir süre önce özelleştirilmiş EnerjiSA isimli firma ihaleyi kazanmış ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak faaliyet sürdürmeye başlamıştır. Çiftçimiz, elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesi ile daha kaliteli hizmet alacağını, yatırımların yapılacağını umarken, hizmet hiç de beklediği gibi olmamış, dağıtım işini alan firma en iyi performansı elektrik faturalarını ödemekte bir gün bile olsa gecikenlere elektrik kesme faturası göndererek göstermiştir.

KANUNİ HAKLARIMIZI ARAYALIM

Ancak bilinmesin istiyoruz ki; çiftçimizin ve vatandaşlarımızın yasalardan kaynaklanan hakları vardır.

6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu 1. Madde ile; elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Aynı kanunun 9.md.sinin ikinci fıkrasında ise;Dağıtım şirketi, lisansında belirtilen bölgedeki dağıtım sistemini elektrik enerjisi üretimi ve satışında rekabet ortamına uygun şekilde işletmek, bu tesisleri yenilemek, kapasite ikame ve artırım yatırımlarını yapmak, dağıtım sistemine bağlı ve/veya bağlanacak olan tüm dağıtım sistemi kullanıcılarına ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin hizmet sunmakla yükümlüdür.

FİRMALARA YÜKÜMLÜLÜKLERİ HATIRLATILMALI

Çiftçimiz uyanık olmalıdır. Madem ki; elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli ve çevre ile uyumlu şekilde tüketicinin kullanımına sunulması amacıyla özelleştirme yapıldı, o halde, özelleştirmeden işi alan firmaya yükümlülüklerini hatırlatılmalıdır. Madem ki; tesisleri yenilemek, kapasite ikame ve artırım yatırımları yapmak, eşit ve taraflar arasında ayrım gözetmeksizin hizmet sunma gibi bir görevi vardır. Görevlerini yerine getirilmesi kendilerinden istenilmelidir.