Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Barut, “Asgari ücretin belirlenmesi, ülkemizdeki yerleşik uygulamalar nedeniyle bir çok hesaplamaya doğrudan etki yaptığı için büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, brüt asgari ücrette yapılan yüzde 39.87 oranındaki artışın yanı sıra prim gün sayısının 28 günden 29 güne çıkarılması nedeniyle çiftçilerin tarım Bağ-Kur primleri de zorlaşmıştır. Asgari ücret tutarındaki artışın üstünde bir yükselişle yüzde 44.87 oranında yapılan artış nedeniyle primler, bin 151 lira 96 kuruştan bin 668 lira 83 kuruşa yükselmiştir" dedi.

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ARTTI

Çiftçilerin yaşadıkları sorunlara değinerek çözüm için harekete geçilmesini talep eden Barut, şunları kaydetti: “Borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık Hazine desteği göz önünde bulundurulsa bile çiftçilerimizin ödeyeceği tarım Bağ-Kur primi, aylık 985 liradan bin 426 lira 97 kuruşa yükseldi. Devlet desteğiyle çiftçinin yıllık toplam çiftçinin ödeyeceği tutar 17 bin 123 liraya inse de üreticilerimizin bunu karşılama imkanı yoktur. Unutulmamalıdır ki son 1 yılda mazotun fiyatı 4.5 liradan 11 liraya kadar yükselmiştir. Çiftçinin gübreden tohuma, zirai ilaçtan sulamaya dek tüm girdi maliyetleri fahiş oranda artmıştır.

TARIM BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI 15 GÜNE İNDİRİLMELİ 

Ürettiğinden kazanamadığı için son 2 senede 172 bin 747 çiftçi, muafiyet belgesi alarak tarım Bağ-Kur ödemesi yapamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'nın 60'ıncı maddesine göre 'Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar' hükmü bulunuyor. Bu nedenle acilen çiftçi desteklemelidir. Tarım Bağ-Kur prim gün sayısı 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin tarım Bağ-Kur primlerine uygulanan yüzde 5 oranındaki devlet teşvik indirimi de en az yüzde 50 olmalıdır. Tarım Bağ-Kur primini ödeyemeyen çiftçinin sosyal güvenlik hakkı korunmalı, mağduriyetin önüne geçilmelidir."