Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP'li Bakan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Bakan, verdiği önergede geçtiğimiz Aralık ayında 252 milyon avroluk hibe paketine proje başvuru çağrısı yapan TKDK'nin 'mali fon destek listesi'nde İzmir'in yer bulmadığını ve 2020 yılına kadar belirlenen uzun vadeli planlar olan “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı" çerçevesinin de dışında bırakıldığını belirtti.

YATIRIM HARİTASI SEÇİM SONUÇLARININ HARİTASI GİBİ!

İzmirli çiftçiler ve üreticilerin, diğer 42 kentin aksine, önümüzdeki süreçte dağıtılan bu mali fonların hiçbirinden faydalanamayacağını belirten Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2007'den bu yana İzmirli üreticilere 703 milyon lirayı aşkın tutarda mali yardımda bulunduğunu da hatırlatarak şu şekilde konuştu: “TKDK'nin sitesindeki 'örnek yatırımlar' haritasını açtığınız zaman, karşınıza tabir-i caizse seçim sonuçlarının haritası çıkıyor. İktidar, toplumsal destek bulduğu yerlere kamu kaynaklarını akıtırken, seçmen desteği bulamadığı yerlere kamu kaynaklarını yönlendirmekten imtina ediyor. Öyle anlaşılıyor ki İzmir gibi coğrafyası ve iklimi tarımsal üretime elverişli bir kent, siyasal destek alınamadığından görmezden gelinmektedir. İktidar, İzmirli çiftçiye üreticiye üvey evlat muamelesi yapmaktadır. AKP İzmir Milletvekili Necip Kalkan 3 Mart 2016 tarihinde İzmir'de temsilcilik açılacağını söylemişti. Üzerinden iki yıl geçti, hala bir çalışma yok. Hayatın her alanında toplumu ayrıştıran, kamu kaynaklarını 'kendinden' olana yönlendiren iktidar, tarıma yönelik bütçe kaynaklarının dağıtımında da eşit davranmayarak, toplumsal adaletsizliği derinleştiriyor. Ne yazık ki çiftçi de ülkedeki ayrışmadan, kutuplaşmadan payına düşeni alıyor."

CHP'Lİ BAKAN SORDU: NEDEN İZMİR YOK?

1 - Dağıttığı mali proje destekleriyle üreticinin ve girişimcilerin en büyük destekçilerinden biri olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nin sunduğu imkanlar gün geçtikçe artarken, diğer 42 kentin aksine, İzmirli çiftçilere ve üreticilere neden hiçbir imkan sunulmamaktadır?

2 - Geçtiğimiz Aralık ayında 252 milyon avroluk hibe paketine proje başvuru çağrısı yapan TKDK'nin 'mali fon destek listesi'nde neden İzmir yoktur?

3 - Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan İzmir'in 2020 yılına kadar belirlenen uzun vadeli planlar olan “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı" dışında bırakılmasını sebebi nedir?

4 – TKDK'nin temsilcilik açtığı iller hangi kriterlere göre belirlenmektedir? İzmir'de neden temsilcilik yoktur? İzmir'e temsilcilik açılacak mıdır?

5 – TKDK'nin il bazında dağıttığı mali proje destekleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

6 - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2002 – 2018 yılları arasında, yıl bazında olacak ve açık bir şekilde görülecek şekilde, İzmir'e yaptığı yatırımlar nelerdir?

TARIMDAN HABER