Neden Dünya Çiftçiler Günü kutlanır?
Kısa adı İFAB olan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyon'unu 14 Mayıs 1946 kuruldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.
Amacı, temel gıda maddelerimizi üreten çiftçilerin kaliteli ve daha çok ürün ile emeğinin karşılığını almasını sağlamak için çiftçi sorunlarını gündeme taşımaktır.
Bu toplantılarda toprağın sürülmesi, tohumun seçilmesi ve ekilmesi, sulama, gübreleme, ürün alma, ürünün değerlendirilmesi gibi konularda çiftçiye yapılacak yardımlar görüşülür.
Çözülmesi gerekli olan problemlerin giderilmesi için bütün ulusların el birliği yapması istenir. Çiftçiye daha kaliteli ve bol ürün alması için tohumun seçiminden ürünün hasatına kadar gerekli olan modern araç ve gereçlerin kullanılmasını önerirler.
Bu konularda ulusları yardımların yapılmasını kararlaştırırlar. Çiftçinin ürününün en iyi şekilde değerlendirilmesi için gereken tedbirleri alırlar. Gelişen bilim ve tekniğin yeniliklerinden çiftçilerin faydalanmasını sağlarlar.
Ülkemizde de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde bu konular okullarda, radyo, televizyon, gazete gibi yayın araçlarında çiftçi kuruluşlarında ele alınır.
Türkiye bir tarım ülkesi ve çok bereketli topraklara, bu toprakların sulanmasına yetecek miktarda suları var. Eldeki imkanların gerek çiftçiler tarafından ve gerekse ilgili resmi tasrım kuruluşları tarafından yeterince değerlendirilemediğini düşünüyorum. Özellikle ebter tohumların kullanımı Türkiye'de doğal tohumların inanılmaz bir hızla dışa bağımlılığını artırmaktadır. Yakın bir gelecekte zirai faaliyetlerde bulunabilmek için sadece yurt dışından alabileceğimiz tohuma bağlı kalacağız, belki de o zaman bize çok yüksek fiyatlardan tohum satacaklar, maalesef biz de Türk çiftçisi olarak bu tohumları almak zorunda kalacağız. Son yıllarda tohum teknolojisi ve saklanması üzerine istasyon çalışması yapılsada Türk çiftçisinin geleceğini kurtaracak ölçekte değil bence! Bu konuda, ziraat odaları, zirai kuruluşlar, tarım bakanlığı ve çiftçilerimiz el ele verip sorunu ivedilikle nasıl bir çözüme ulaştıracağını tartışma ve sorunu ivedilikle çözüme kavuşturma yönünde daha ciddi çalışmalar yapılmalıdır...