ÖZEL HABER / Boş kağıtlara imza atarak, 65 kişiye kefil oldu, 2,5 milyon lira borç altına girdi. Aksaray'ın Eksil ilçesine bağlı Eşmekayalı çiftçi şimdi kara kara düşünüyor. Kasabada bu durumda olan 500'e yakın çiftçinin olması ise yaşanan dramın boyutunu gözler önüne seriyor. Tarlaları, traktörleri, arabaları yani ellerinde ne varsa hepsi hacizli.

Eşmekaya kasabasındaki çiftçiler, Tarım Kredi'den kullandıkları borçlarının yapılandırılmasını bekliyorlar. Ancak burada büyük bir sorun yaşanıyor. Eşmekaya kasabasından Hüseyin Saçar, intihar derecesine geldiklerini belirterek, kasabada yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

“Kader kurbanıyız... Boş kağıtlara imza attık, şimdi onun ceremesini çekiyoruz. Biz nereden bilebilirdik böyle olacağını. Tarım Kredi'den kooperatif müdürü, boş kağıtları getiriyordu biz de imzalıyorduk. Kendi borcum 150 bin lira. Ama 65 kişiye kefil olmuşum. Bu kefilliklerden dolayı 2,5 milyon lira borcum görünüyor. Benim gibi mağdur olan çiftçi sayısı 3-5 kişi değil. Kasabada en az 500 kişi bu borçlar ve kefillikten dolayı ciddi bir mağduriyet yaşıyor.

Bu borçlar bizim değil demiyoruz. Bu borçları ödeyelim istiyoruz ama yapılandırılması gerekiyor. Borçlarımız yapılandırılmazsa kasabada durum hiç iyi gitmiyor. İnanın intihar derecesine geldik. 267 dekar arazim var. İpotekli. Satmak istiyorum satamıyorum. Mecbur ekeceğim ama bu seferde ne desteklemeden yararlanabileceğim ne de pancar paramı alabileceğim. Yetkililerin bu sorunumuza bir çözüm bulması gerekiyor. Biz borcumuzu ödemek istiyoruz ama yapılandırılması gerekiyor" Ancak yetkililer, Eşmekaya kasabasında yaşanan sıkıntılardan dolayı çiftçi olmadıkları halde bazı insanlara kredi kullandırıldığı için bu borçların yapılandırılamayacağını belirtiyor.