Merhaba Haber'den Emre Özgül'ün haberine göre, Konya'daki çoğu süt üretim çiftliği kapanmaya ve satışa çıkarılmaya başladı. Çumra'da kapatılan çiftlik sayısı 20'yi bulurken, Sarayönü'nde de 8 çiftlik son günlerde satışa çıkarıldı.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ KRİZE GİRDİ!

Çoğu sektör gibi hayvancılık sektörü de krize girdi. Türkiye'nin sayılı süt üreticisi illeri arasında yer alan Konya'da, süt üretim kapasitesi de azaldı. Yem fiyatlarının artması, çiğ sütte istenilen oranda artış yapılmaması üreticilere "pes" dedirtti.

Sanayicilerin Ulusal Süt Konseyi'nin aldığı karara uymaması da üreticilerin sorunlarını iyice derinleştirdi. Bazı üreticiler; elindeki üretim tesisini kapatmaya başlarken, bazı üreticiler de çiftliklerini satışa çıkardı. Konya Ovası'ndaki üreticilerin, üretim yapacak takati kalmadı. Çoğu hayvan ise kesime gönderildi. Üreticiler, bundan sonraki süreçte sütün bile ithal edileceğini söylüyor. Üreticiler ise yem fiyatı artışından ve sütün artık para etmemesinden dolayı hayvanlarını kıyıma gönderiyor

ÇUMRA'DA 15-20 ÇİFTLİK KAPANDI

Üreticilerin maliyetlerinin artması ve sütlerinin hak ettiği fiyattan satılamamasından dolayı, hayvanlarını kesime gönderdiğini aktaran Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, üreticilerin bu şartlarda hayvanlarına bakamayacak durumda olduğunu dile getirdi. 15-20 süt üretim çiftliğinin yakın zamanda kapandığını üzülerek belirten Başkan Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çiftlikler kapandı. Çoğu da kapanmaya mahkum. Hayvanlar kesiliyor. Bu gidişle sütü de ithal edeceğiz. Üretim kapasitemiz hayli azaldı. İnsanlar işsiz kalıyor. Yeni sosyal sorunlar da baş gösterecek. Sanayici konseyin aldığı fiyata da uymuyor. Birileri para kazanıyor, kazanamayan bir tek üreticiler. Biz, sadece günü kurtarmanın derdine düştük. Üreticiler, yem kısmaya başladı. Kaba yem ile süt sağılıyor.

EĞER ÇUMRA'DA DURUM BÖYLEYSE...

Yem verilmesinin tek sebebi de hayvanlarının telef olmaması. Üreticilerimizin hepsinin de hayvanlarını çok sevdiğini biliyorum ama ortada bir de gerçekler var. Masa başında oturarak, sahaya inmeyerek bu sorunların hiç biri çözülmez. Yemi dışarıdan alıyoruz. Sütü de alacağız. Konya'nın en verimli arazilerinin başında Çumra gelir. Eğer Çumra'da durum böyleyse, Sarayönü, Kadınhanı, Ilgın civarında hâl daha da vahimdir."

SATIŞA ÇIKARILAN ÇİFTLİK SAYISI 8 OLDU

40 gün içinde 3 yeni ve büyük çiftliğin daha satışa çıktığını söyleyen Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, "Bu sayı ile birlikte ilçemizde İPARD destekli toplam 8 büyük tesis satışa çıkmış oldu. Daha önce yani 35-40 gün önce 5 çiftlik satıştaydı. Bunların devamı da gelecek " dedi. 58 lira olan yemin yine 40 gün önce 74 liraya yükseldiğini hatırlatan Başkan Erdoğdu, yemin çuval fiyatının döviz kurundaki artış ile birlikte 83 liraya dayandığını söyledi.

VALLAHİ ÜRETİCİ BATAKTA

Sarayönü'ndeki üreticilerin ağır girdi maliyetleri altında ezilmekten köpürür hale geldiğini kaydeden Erdoğdu, "Vallahi üretici batakta. Çiğ süt için fiyat yakın zamanda bir fiyat belirlendi. Biz, çiğ sütün kilogram fiyatının 2 liranın altında olmamasını talep ediyorduk. İki lirayı geçin, 10 kuruş zorla zam yapıldı. Şimdi de sanayiciler alınan bu 10 kuruşluk zam kararına uymuyor. Satış falan kalmadı. Yemin çuval fiyatı artıyor, süt fiyatları olduğu yerde kalıyor. Sonunda da böyle çiftlikler satışa çıkarılır işte" şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER