Oda Başkanı Veli Kenar iklim değişikliği nedeni ile bu yıl Niğde ilinde görülen sineğin tuzak ve ilaç ile önlenmeye çalışılsa da üreticin bu konuda yeterince bilgisi olmamasının yanı sıra bahçesinde bir kaç ağaç ürünü olan kişilerin mücadele etmediğinde orada yaşama sansı bulan zararlının kolayca diğer alanlara geçiş yaptığını ifade etti. Kenar, "doğa koşulları oluşup sineğin bölgede yaşama şansı ortadan kalkmaz ise bölgemiz bahçecilik alanında ciddi ve büyük bir risk altında" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, gübre ve ilaçta barkot sistemine geçilmesinin de olumlu yönleri kadar sorun oluşturabileceğine de vurgu yaparak, "maliyet açısından da bu uygulama sıkıntılara neden olabilir" diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akdeniz sineğinin bölgeye etkilerini yerinde tespit edip gündeme getirdiğini ifade ederek, "Akdeniz'de narenciye üreticisine son yıllarda baş belası olan sinek yayla havasında Niğde'ye gelmez derken bu yıl ortaya çıkıp ürünlere zarar verdi. Özellikle toplu ürün alanları dışında sınırlı ürünü olan kişilerin bahçesinde barınma alanı buluyor. Yeterli bilinçlenme olmadığı için zamanında ilaçlama yapılmayan yerden mücadele edilmiş olsa da diğer alana sıçrıyor. Bu nedenle kapsamlı mücadele gerekiyor. Tonlarca ürüne zarar verdi. Bölgede ilk defa dut ürününün kurtlandığını gördük. Gelecek yıl önlem alınmazsa Niğde meyvecilikte biter" dedi.

ÜRETİCİ KISMEN FARKINDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftçi ve üreticinin, dalga dalga gelen zamların yansımasını süreç içinde daha fazla hissedeceğini ifade ederek şöyle konuştu, "Örneğin Niğde 'de patates hasadı başladı.1 liradan ürün tarlada alıcı buluyor. Üretici geçen yıl 50 kuruşa satamamıştı. Bu rakamı o nedenle olumlu görüyor. Ama olaya dolar bazında bakınca geçen yıl 3.25 olan dolar bu yıl 6.20... Bu durumda geçen yıla göre değişen bir durum yok. Maliyetine ürününü satmaya devam ediyor. Şimdi yeni dikim zamanı, gübre, ilaç vb. aldığında olan biteni daha somut görecek. O nedenle sorun ve sıkıntı kısmen hissediliyor" dedi. Çiftçi ve üreticinin çok yönlü sorunlar yaşadığını kaydeden Gürer, toplulaştırma konusunda hızlı ve gerekli adımların atılmasının da şart olduğunu söyledi.

TARIMDANHABER