Çiftçi; iş adamı, tüccar, müteahhit, sanayici, patron hatta fabrikatör olmuş haberimiz yokmuş!

Nasıl diyeceksiniz, ne alaka diyeceksiniz, hatta ne münasebet bile diyebilirsiniz. Ama demeyin. Yaşadığımız ülkede artık neye şaşıracağımızı bile şaşırır hale geldik.

Bilindiği üzere ülkemizde çiftçinin indirimli tarımsal kredileri kullanabilmesi için gidebileceği iki kapı var. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri. Bunların dışında diğer kamu bankalarının veya özel bankaların hazine destekli indirimli tarımsal kredileri çiftçiye kullandırma hakkı bulunmuyor.

Ziraat Bankası'ndan kullandırılan indirimli tarımsal kredilerde bir sorun yok.

Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan indirimli tarımsal kredilerde çiftçinin aleyhine işleyen ciddi bir 'faiz sorunu' var. Çiftçi resmiyette indirimli tarımsal kredi kullanıyor ancak kredisini güncel ticari faiz üzerinden ödüyor.

Şöyle diyelim, konu daha iyi anlaşılsın. Ziraat Bankası, Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kullandırdığı tarım kredilerinden (1 yıla kadar vadeli) yüzde 8 faiz alırken, Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 30 ile 35 arasında faiz alıyor. Aradaki uçurumu görebiliyor musunuz? İkisi de indirimli tarımsal kredi ama birinde faiz yüzde 8 diğerinde yüzde 30'un üstünde!

Pekâlâ, sorun nereden kaynaklanıyor?

Tarım Kredi Kooperatifleri, Bakanlar Kurulu kararları kapsamında çiftçiye kullandırdığı kredilerin kaynağını yani finansmanını Ziraat Bankası'ndan karşılıyor. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine sağladığı finansmanı ticari faiz oranıyla kullandırdığı için Tarım Kredi Kooperatifleri de yüzde 8 ile kullandırdığı krediden ayriyeten 'kaynak kullanım ücreti' adı altında 'gizli bir faiz' yani kanunsuz faiz almak zorunda kalıyor.

Yani anlayacağınız ortada ciddi bir sorun var. Hele hele faizlerin yükseldiği bu dönemde bu sorunun çiftçi açısından ne kadar elzem olduğunu anlatmaya gerek yok.

Burada biran önce yapılması gereken Tarım Kredi Kooperatiflerine kullandırılan finansmanın faiz oranının indirimli tarımsal kredilerin faiz oranlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geçiyor.

Onun için Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz yanlarına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi de alarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konuyu taşımaları gerekiyordu.

Ama ne yaptılar?

Çiftçinin ciddi anlamda mağdur olduğu ancak kimsenin oralı olmadığı bu sorunu Milli Gazete olarak gündeme getirdiğimiz için adeta günah keçisi ilan edildik. Bu haberden dolayı onlarca çiftçi gazetemizi arayarak teşekkür ederken, Ziraat Bankası haberimizin 'yanlı ve maksatlı' olduğu gerekçesiyle mahkemeye götürerek tekzip ettirdi.

O da yetmedi, bu haberle Ziraat Bankası'na 'illegal saldırıda' bulunduğumuz gerekçesiyle şahsımla ilgili olarak Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Görüleceği üzere çiftçi adına soruna çözüm bulmak dururken haberi yaptığımız için biz cezalandırıldık!

Hadi diyelim Ziraat Bankası'nı anlıyorum! Doğru olsa da aleyhlerinde bir haber yapılmasını istemiyorlar!

Ama Ankara 2'nci Sulh Ceza Hakimliğinin tekzip kararına ne demeli?

Hakime göre, 'Çiftçiye kanunsuz faiz' haberimiz;

Gerçek ve güncel değilmiş!

Dayanağı yokmuş!

Haberde kamu yararı bulunmuyormuş!

Haberin veriliş şekli ile özü arasında bağlantı yokmuş!

Objektif olmayan biçimde suçlayıcı ifadeler içeriyormuş!

Demek ki, kararı veren hakim de çiftçiyi; iş adamı, tüccar, müteahhit, sanayici, patron hatta fabrikatör olarak görüyor ki, çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerine neden ticari faizle kredi kullandırıldığı yönündeki haberimizi 'yanlı' ve 'maksatlı' bulmuş!