2019 yılına ait tarımsal desteklerle ilgili kararname nihayet bugün yayınlandı.
Desteklerle ilgili kararname incelendiğinde çiftçiyi aman aman sevindirecek, bir kalem görünmüyor.
Ben asıl Türkiye'de hep birlikte yaşadığımız ama umursamadığımız bir çelişkiye dikkat çekmek istiyorum.
Bütçeden faize ayrılan ödenekle, ( 138.9 milyar TL) çiftçiye ayrılan tarımsal destekleri (22 milyar TL) karşılaştırdığımızda, Türkiye'de üreten ÇİFTÇİNİN mi yoksa para sahibi bir avuç mutlu azınlığın mı desteklendiği daha iyi görülecektir.
İşte çiftçi ile rantiye arasındaki 7 fark!
***Çiftçi üretir, rantiye üretenin payını alır!
***Çiftçi bütçeden 1, rantiye 7 pay alır! (Bu aradaki fark sadece bu yıla has bir durum değil. Bu uçurum her zaman için geçerlidir!)
***Çiftçiye destekler zamanında ödenmez ancak rantiyeye faizler gününde ödenir!
***Desteklerin ödendiği çiftçi bellidir ancak faizin ödendiği rantiye gizlidir!
***Çiftçinin kazancı risklidir ama rantiyenin kazancı kesindir!
***Çiftçi hem üretirken hem de ürettiği ürünü satarken her şeyin vergisini devlete öder, rantiye ise hiçbir şekilde faizden elde ettiği gelirin vergisini devlete ödemez!
***Çiftçi bütçeden kanuni hakkını bile alamazken, rantiyenin alacağı için kanuna bile ihtiyaç yoktur!
Görüleceği üzere, bugün yayınlanan kararname ile çiftçiye hangi üründe ne kadar destek verileceğinden ziyade üretmeyen RANTİYENİN üreten ÇİFTÇİYE karşı güçlü olduğu bir yapıda kazanan hep RANTİYE olacaktır.
Ak partimi akraba partisimi..? Son zamanlarda devletteki atamalara bakiyoruz onun enistesi bunun kardesi vs biryerlere atanmislar en son tarim bakanliginda kimse yokmus gibi mehmet ali sahinin yegeni tutun ve alkol kurumunun basina atandi yeter artik 16 yildir bunlar akp somuruyolar suba eminim bu insanlar ak partiye dahi oy vermemislerdir