Tarım Kredi Kooperatiflerinin genel kurulu öncesinde Türkiye'nin dört bir tarafından gelen çiftçiler, dün Külliye'de düzenlenen 'Çiftçi Buluşması'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.

Çifti Buluşması'nda çiftçinin en önemli gündem maddesi olan 'ticari faiz konusu' maalesef gündeme gelmedi.

Malumunuz Tarım Kredi Kooperatifleri'nden tarımsal kredi kullanan çiftçiler, bu krediyi ticari faiz oranı ile kullanmak zorunda kalıyor. Çiftçinin kanayan bir yarası olmasına rağmen bu konu ne Tarım ve Orman Bakanlığının ne de Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünün ajandasında yer almadı!

Biz buradan bu soruna defalarca dikkat çekmemize rağmen işin sorumluları, maalesef üç maymunu oynadılar. Sanki böyle bir sorun yokmuş gibi davranarak, çiftçiyi bugüne kadar yüksek faizle üretim yapmaya mahkûm bıraktılar!

Külliye'deki Çiftçi Buluşması'ndan biraz umutluyduk. En az benim kadar Türkiye'nin dört bir tarafında Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortakları da dört gözle bu konuda müjdeli bir haber bekliyordu. Ama maalesef büyük bir hayal kırıklığı oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının en büyük sorunu olan ticari faizle kredi kullanma konusu hiçbir şekilde gündeme dahi gelmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının öncesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bir konuşma yapmasına rağmen bu temel soruna hiç değinmediler. Bu sorun kendisine aktarılmadığından olsa gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan da hiçbir şey söylemedi.

Aslında bu sorunun çözümü, yaşanan krizle birlikte artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçi nezdinde ciddi bir itibar kaybına uğrayan hükümet için büyük bir fırsattı. Ancak 'Cumhurbaşkanına sorunla gitmeyelim!' kaygısından dolayı hem hükümet bu fırsatı kaçırdı hem de çiftçi kaybetmeye devam edecek!

Tabi ki çiftçiyle birlikte Türkiye'de kaybedecek!

Diğer yandan 'Çiftçi Buluşmasında' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çiftçinin kullandığı kredilerin geri ödemeleriyle ilgili verdiği oran da dikkat çekiciydi.

2018 yılında çiftçiye Ziraat Bankası aracılığıyla 32 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ise 6.4 milyar lira kredi kullandırıldığını, bu kredilerde geri dönüş oranının ise yüzde 98, 99'larda olduğunu belirten Erdoğan, bu oranı önemsediğini belirterek, “Benim çiftçim kullandığı kredinin üstüne yatmıyor, zamanı geldiğinde ödüyor" dedi.

Burada da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıltıldığını düşünüyorum. Yaşanan krizden dolayı büyük firmalar bile konkordato ilan ederken, çiftçinin kullandığı kredilerin geri dönüş oranı nasıl oluyor da yüzde 98, 99'larda gerçekleşiyor?

Bu bilgiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a veren Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürünün eğer bu oranlarda gerçekten samimi ise kullandırılan kredinin ne kadarının ötelendiğini de açıklaması gerekiyor. Ötelenen kredi miktarı çiftçinin gerçek durumunu ortaya koyacaktır. Yoksa 'Doldur boşalt' yöntemiyle kağıt üstünde çiftçinin ödeyemediği krediyi, yeniden kredi kullanmış gibi gösterip öteleyerek, biz sadece sorunlarımızı halının altına süpürmüş oluruz!

Halının da altı artık doldu beyler!

Almıyor, sırıtıyor!